LLEARN: Formatief handelen voor dummies
In deze podcast bespreken Valentina David, Flemming van de Graaf en René Kneyber van Toetsrevolutie formatief handelen voor beginners.
In de LLEARN podcast bieden René Kneyber, Valentina Devid en Flemming van de Graaf praktische tips en ideeën voor leraren, en bespreken ze interessante nieuwe onderwijsboeken die verschenen zijn. LLEARN is onderdeel van het Toetsrevolutie-platform.
Toetsrevolutie biedt unieke, hoogwaardige, op onderzoek gebaseerde nascholing op het vlak van formatief handelen en toetsing, en advies op maat.
Aan bod komen:
- Wat is het verschil tussen formatief handelen, formatief evalueren en formatief toetsen?
- Wat is de definitie van formatief handelen?
- Wat zijn ‘slechte graadmeters voor leren’ en waarom heb je dus formatief handelen nodig?
- Waarom een toets zonder cijfer geen goed voorbeeld van formatief handelen is.
- Waarom een formatieve toets zonder weging op Magister zetten, ECHT NIET KAN.
“Een geslaagde implementatie van formatief handelen en feedback in lessen begint bij een doordacht onderwijsontwerp. Als een docent immers een helder beeld heeft op de beoogde onderwijsdoelen en de samenhang tussen deze doelen, geeft dit houvast hoe formatief handelen in de dagelijkse didactiek zo optimaal mogelijk kan worden vormgegeven”.
Formatief handelen en het leerproces
Een docent kan iets verteld hebben, maar als het niet binnenkomt bij de leerling – om wat voor reden dan ook – betekent behandelen niet automatisch beheersen door de leerling.
Hoe zorg je er als docenten voor dat bij de leerling kennis beklijft en dat de leerling uiteindelijk zelfstandig in staat is taken uit te voeren zonder de hulp van een docent? Formatief handelen kan met deze vraagstukken helpen. Formatief handelen helpt de docent goed geïnformeerde vervolgstappen te maken in het leerproces. Ook helpt het de leerling zich van het leerproces bewust te worden.
Doelgericht informatie ophalen om te weten waar de leerling staat en aan de hand daarvan bepalen wat de vervolgstap is in het leerproces
Steeds meer scholen zetten toetsen niet meer alleen in om het leren van leerlingen te beoordelen, maar vooral om het leren van deze leerlingen een impuls te geven: zij zetten toetsen formatief in. Formatief toetsen kan de aansluiting tussen leren, instructie en beoordelen versterken, maar biedt leerlingen ook de kans meer eigenaarschap te voelen over hun leren en over de wijze waarop zij worden beoordeeld.
“De impact van onderwijs op het leerproces van een leerling is groter wanneer in het leerproces van de leerling wordt gefocust op de zichtbare opbrengst van het denkproces van leerlingen, in plaats van op wat er door de docent wordt aangeboden; beheersen in plaats van behandelen dus. Wanneer jij als docent de tijd durft te nemen en keuzes durft te maken voor de stof die je wel (en dus ook niet) behandelt en de leerling de kans geeft om zelf na te denken over zijn vervolgstap, wordt de leerling stapje voor stapje steeds wat zelfstandiger, zodat de leerling uiteindelijk in staat is om zijn eigen leerproces vorm te geven. Formatief handelen focust dus op de leerling vormen naar zelfstandigheid met een dosis geloof in eigen kunnen, en dat is waar het onderwijs uiteindelijk om draait.” Aldus de conclusie bij het artikel ‘Vijf basisprincipes voor formatief handelen’
Meer weten?
- Lees het nieuwe boek ‘Formatief handelen: van instrument naar ontwerp’ hier gratis: download bij Toetsrevolutie
- Het hele archief van LLEARN podcasts
Ook Interessante Podcasts
De startende docent en de professionele identiteit
Bekkering: Leren begint bij nieuwsgierigheid
Bekijk nog meer
Artikelen & Blogs
Vacatures
Kalender Items
Boeken
WORD LID
Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.
PUBLICEER
Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.
ADVERTENTIE