Klassenmanagement is meer dan actieve werkvormen en wisselende klasopstellingen. Wat is dat stukje magie dat zorgt voor een klik met je klas? Elke Struyf ('Regisseer je klas') is verbonden aan de Universieit Antwerpen, waar ze lesgeeft in de educatie master opleiding. 'Klasmanagement is te leren.'

Buiten de krijtlijnen

Zowel docenten als leerlingen hebben te lijden onder een rumoerige klas. Want als de docent er niet in slaagt les te geven, kun je als leerling niet leren. Voor veel, zeker beginnende, docenten is het een heikel punt. Goed klassenmanagement staat wel aan de basis van het leerproces in klassikaal verband. Hoe lukt het de meer ervaren docent om met vertrouwen voor de klas te staan?

Buiten De Krijtlijnen is een podcast over onderwijs. Aan de hand van gesprekken met experts, leerkrachten, directeurs, pedagogen en ondernemers probeert het antwoorden te vinden op de onderwijsvraagstukken van deze tijd. Maar deze podcast wil ook inspireren, creëren en motiveren.

Rinke Vanhoeck is zelf actief in het onderwijs als leerkracht secundair onderwijs (voortgezet onderwijs – red.) en probeert wat hij meemaakt in de praktijk, te gebruiken in de podcast om zo tot concrete en verhelderende gesprekken te komen.

Elke Struyf is verbonden aan de universieit Antwerpen, waar ze lesgeeft in de educatie master opleiding. Ze doet ook onderzoek naar zorg op school en klasmanagement en schreef verschillende boeken over klasmanagement en didactiek, zoals ‘Regisseer je klas’.

Buiten de krijtlijnen maakte al verschillende afleveringen over klassenmanagement. Maar toch voelen ze dat ze er nog niet over uitgepraat zijn. Want onderzoek toont aan dat Vlaanderen moeite heeft met klassenmanagement. Rincke deed een oproep naar vragen over klassenmanagement en legde Elke enkele van deze vraag voor.

Een gesprek over routines, verbinding, preventie en hulp durven vragen.

Beluister de Podcast van: Rinke Vanhoeck | Elke Struyf
Beluister de Podcast van: Rinke Vanhoeck | Elke Struyf

Klassenmanagement 10 tips

Klasmanagement is meer dan actieve werkvormen en wisselende klasopstellingen. Wat is dat stukje magie dat zorgt voor een klik met je klas? Klasse zette 10 tips op een rijtje. Met hulp van expert klasmanagement Elke Struyf, directeur Wim Danschutter en enkele leraren. Met dank aan Kyra Fastenau.

1. Creëer rust en structuur

Geef de leerlingen en het materiaal vaste plaatsen. Stel een dagindeling en weekplanning op. Hou wanden en werkbladen sober, dat voorkomt afleiding.

2. Zet in op verbinding en klasklimaat

Pas als een leerling zich goed voelt, komt hij tot leren. Zet daarom in op groepsactiviteiten en leer je leerlingen kennen buiten de klas. Besef ook dat elke groep door een stormfase moet voor ze goed kunnen samenwerken.

3. Wees duidelijk en consequent

Leerlingen weten niet altijd wat je van hen verwacht. Wil je handen zien voor ze spreken? Spreek die verwachting uit en blijf hen erop wijzen. Maak samen afspraken: vraag wat je leerlingen nodig hebben om te kunnen leren.

4. Leg de lat hoog en geef positieve feedback

Alle leerlingen willen een leraar die in hen gelooft, kansarme jongeren nog het meest. Overtuig hen dat ze hun doelen kunnen halen en bevestig iedere stap in die richting met een compliment. Som eerst een paar positieve zaken op, voor je hen corrigeert.

5. Reageer non-verbaal op storend gedrag

Door non-verbaal op storend gedrag te reageren, behoud je de flow van je les. Geef een kauwgum-kauwende leerling een zakdoekje in plaats van een uitbrander. Na de les spreek je hem individueel aan op zijn gedrag.

Voor de volgende 5 tips: zie het artikel Verbeter je klasmanagement: 10 tips bij Klasse.be


Meer lezen & luisteren:

 

Tags: , , , , ,

Ook Interessante Podcasts

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

Schooldirecteur | Margrietschool

Boek

Burgerschap is zorgen voor jezelf, zorgen voor elkaar en voor de aarde waar we op wonen.

DOEboek Burgerschap: 100 acties om de wereld mooier te maken

Kalender

Bouwen maar HJK banner Landelijk congres Jonge Kind-600x275a
landelijk congres bouwen maar banners-600x627a

Landelijk congres Jonge Kind 2024: Bouwen maar!

App

gamification onderwijs

Picoo – gameconsole voor buitenspelen