Pak de regie over je eigen loopbaan
De Kracht van Onderwijs
In de podcast serie ‘De Kracht van Onderwijs’ spreekt Rob Neutelings, voorzitter raad van bestuur van Curio, met mensen die een belangrijke impact hebben op het Nederlandse onderwijs. Wat zijn hun ideeën? Wat gaat er goed, wat kan en wat moet beter?
Deze podcast wordt gemaakt door Curio, de beroepsopleider van de regio West-Brabant.
Marinka Kuijpers is hoogleraar Leeromgeving en Leerloopbanen. Ze heeft onderzoek gedaan naar loopbaancompetenties voor werknemers. Zij ziet deze competenties ook als de leidraad voor het LOB binnen het beroepsonderwijs én voor de ontwikkeling van de docenten zelf.
In aflevering 8 staat LOB centraal: loopbaanoriëntatie en -begeleiding. Hoewel Marinka liever van loopbaanontwikkeling en -begeleiding spreekt.
- Wat is LOB?
- Welke 5 competenties staan centraal?
- Is LOB hetzelfde als loopbaanleren?
- En zijn LOB-vaardigheden belangrijker dan de beroepsvaardigheden?
Daarnaast geeft Marinka aan dat ze niet van het woord “talenten” houdt, maakt ze duidelijk dat docenten zich voortdurend moeten blijven ontwikkelen en ze vertelt dat ze haar beste advies van een anonieme mede-treinreiziger kreeg.
Het belang van loopbaanontwikkeling
“Oriënteren is me te vrijblijvend, ontwikkeling behelst het aanleren van vaardigheden, proactief zijn en regie pakken over je eigen loopbaan. En juist dat is zo’n belangrijke meerwaarde van het beroepsonderwijs: de leerlingen en studenten én hun competenties zien en jongeren hun eigen kwaliteiten laten ontdekken, ontwikkelen en benutten met anderen.”
Loopbaanontwikkeling tijdens je studie is enorm belangrijk voor de arbeidsmarkt van de toekomst.
Beluister de Podcast van: Rob Neutelings | Marinka Kuijpers
Bouwen aan een praktisch portfolio
Als het aan Marinka Kuijpers ligt bouwen leerlingen en studenten tijdens hun schooljaren aan een praktisch portfolio dat ze op hun cv kunnen zetten. “Loopbaanontwikkeling tijdens je studie is enorm belangrijk voor de arbeidsmarkt van de toekomst. Mede vanwege de tekorten op de arbeidsmarkt komen we de komende tijd niet meer weg met ‘ga maar doen wat je leuk vindt’. De medewerkers van de toekomst moeten ervaren welke bijdrage ze kunnen leveren, maar ook voor welke bijdrage ze echt moeite willen doen.”
Een leven lang ontwikkelen, dat geldt ook voor de docenten van de huidige jeugd.
Vijf competenties van loopbaanontwikkeling
Dat moeite doen is een belangrijk onderdeel van LOB, loopbaanontwikkeling dus. “Binnen LOB moet het onderwijs met de leerlingen en studenten werken aan vijf competenties: reflecteren op je motieven reflecteren op je kwaliteiten, werkexploratie, loopbaansturing en, de allerbelangrijkste, netwerken. Docenten moeten hierin het goede voorbeeld geven, vindt Marinka Kuijpers. “Zij zijn de cruciale factor voor kwalitatief goed onderwijs. Dus daar mag je best eisen aan stellen. Je kunt niet meer twintig jaar voor de klas staan en twintig jaar dezelfde lessen afdraaien. Jongeren van nu moeten, meer dan de voorgaande generaties, hun zekerheid uit zichzelf en hun zelfbeeld halen. Daarvoor moeten ze zich een leven lang ontwikkelen. Datzelfde geldt voor hun docenten.”
Vanuit de weerstand in de actiestand
Het is aan het onderwijs, en dus aan de docent, om werknemers af te leveren die het kunnen redden op de arbeidsmarkt en in de samenleving. Om jongeren hierop voor te bereiden en de vijf competenties aan te leren, hebben de docenten van vandaag andere vaardigheden nodig. “Die missen ze nu nog. Maar ik ben in ieder geval blij dat het onderwijs vanuit de weerstand inmiddels in de actiestand is geschoten. Op en tussen alle niveaus is er dialoog over LOB. Het moet geen kwestie zijn van afvinken. LOB moet echt bijdragen aan ontwikkelen van nieuwe werknemers die het gaan redden.”
Meer weten:
- Curio podcast serie – De kracht van Onderwijs: bekijk het archief
- Interview met Marinka Kuijpers door Jos van Langen: LLO – wie zijn leervraag helder definieert, staat sterker in het leven
Ook Interessante Podcasts
Artikelen & Blogs
Vacatures
Kalender Items
Boeken
WORD LID
Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.
PUBLICEER
Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.
ADVERTENTIE