Maak met Socrative een kennisquiz, of laat studenten tegen elkaar strijden in een Space Race. Socrative is een gratis online tool om te toetsen. Via de website of de app maak je heel eenvoudig je eigen quizzen aan. Via het docentenportaal kun je de voortgang van iedere leerling live volgen.
Socrative Header
Oplossing: Software/ICT
Focus Klant: Scholen, leerlingen
Doelsector: PO, VO
Opgericht in: 2011
Herkomst: Verenigd Koninkrijk
Talen: Engels

Evalueer je les met Socrative

Wil jij jouw klas ook eens op een speelse en uitdagende manier toetsen? Met Socrative kun je meteen feedback momenten inbouwen. Socrative is een gratis app waarmee je toetsen kunt afnemen. Dit kan op verschillende manieren: via uitgebreide quizzen, snelle vragen of via een geïntegreerde game: Space Race. 

Naast de reguliere quizzen kun je met Socrative ook een Space Race met je klas spelen.  Tijdens deze Space Race nemen leerlingen het individueel of in teams tegen elkaar op. Door goede antwoorden te geven beweegt een team zich richting de finish. Het team dat als eerste de finish heeft gehaald is uiteindelijk de winnaar.

Wat kan je ermee?

Socrative is een handige tool om de lessen mee te evalueren. Je kunt multiple choice afwisselen met open vragen. Je kunt Socrative gebruiken om een toets mee te geven of juist de voorkennis mee te testen. In geval van een toets scheelt het nakijkwerk. Het resultaat krijg je namelijk in een Excel bestand. Je kunt na theorie een quiz geven waarin studenten de stof kunnen toepassen. Aan het eind van de les kun je studenten vragen om input voor een volgende les.

Net als bij Kahoot! heb je met Socrative de mogelijkheid om diverse vragen te stellen. Zo zijn er waar/niet waar, multiple choice en open vragen. Het voordeel van Socrative is dat je deze vragen in één quiz kunt combineren. Daarnaast is het mogelijk om de voortgang van jouw leerlingen live te volgen. Dit kan via het docentenportaal in de app. Hierdoor zie je precies welke leerlingen extra hulp nodig hebben. 

Hoe dan?

Ga naar www.socrative.com, maak een account aan (als je die al hebt, log je in als ‘teacher’). Klik op ‘quizzes’. Klik op ‘+ add quiz’. Je kunt per vraag kiezen uit multiple choice, open vragen of juist/onjuist stellingen. Bij multiple choice formuleer je de vraag en kun je verschillende antwoordopties geven. Er is per vraag ook ruimte om uitleg te geven.

Feedback

Wanneer studenten de quiz of toets in hun eigen tempo doen hebben ze met jouw uitleg gelijk feedback. Je kunt aangeven wat het goede antwoord is. Dit hoeft niet. Als je klaar bent bewaar je de quiz onder een eigen quiznaam. Om de quiz te delen klik je op ‘launch’. Wanneer je een toets afneemt in Socrative zie je live welke student met een vraag bezig is en vallen de wat tragere studenten op (in geval bij een ‘student paced tempo’). Deze studenten kun je vervolgens ondersteunen met extra hulp waar nodig (learning analytics).

 Tips van MBO Mediawijs

  • Je kunt kiezen om er een tijdsdruk achter te zetten.
  • Studenten kunnen de toets ook thuis of onderweg maken, het hoeft niet perse in de les. Dit kan op de smartphone.
  • Je kunt een ‘saaie’ toets met wat gekke vragen minder formeel maken.
  • Als een toets anoniem ingevuld mag worden, kunnen er ook gevoelige onderwerpen mee worden besproken (wat vond je van de docent?).

AVG-proof*

Socrative is volgens de richtlijnen van de AVG te gebruiken, maar daarbij is het wel van belang bewust om te gaan met de educatieve tool. Studenten hebben geen account nodig om deel te nemen aan een toets. Als organisator kan je aangeven dat de toets anoniem wordt ingevuld. Wanneer je hier niet voor kiest, zal de data worden gekoppeld aan persoonsgegevens.

Socrative is gratis te gebruiken. Als docent dien je hiervoor alleen wel een account aan te maken. Registreren kan via de site en via de app. Een gratis account heeft echter wel enkele beperkingen. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om met meer dan 50 leerlingen tegelijkertijd een quiz te spelen.

Heb jij Socrative al eens ingezet voor het afnemen van toetsen?


Deze Edutool-bespreking is in samenwerking met het Practoraat MBO Mediawijs.

Het Practoraat Mediawijsheid is een leergemeenschap van Amsterdamse mbo-docenten gericht op de ontwikkeling van kennis, expertise en vaardigheden die zij nodig hebben in de snel veranderende en gemedialiseerde onderwijspraktijk. Met behulp van design thinking voeren onze docenten experimenten uit die worden vertaald naar concreet deelbaar onderwijs op mbomediawijs.nl. Mbomediawijs is een product van het Practoraat Mediawijsheid, een samenwerkingsverband van het Mediacollege Amsterdam, Hout- en Meubileringscollege, ROC TOP en ROC van Amsterdam.

https://www.youtube.com/watch?v=AII3a9dTIy4&t=27s
Tags: , , , , , ,

Ook Interessante Apps & Tools

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

Schooldirecteur | Margrietschool

Boek

Burgerschap is zorgen voor jezelf, zorgen voor elkaar en voor de aarde waar we op wonen.

DOEboek Burgerschap: 100 acties om de wereld mooier te maken

Kalender

Onderwijs Innovatie Festival Banner Homepage (5)

Onderwijs Innovatie Festival 2024

App

Picoo stimuleert actief samen spelen onder kinderen met de eerste interactieve spelcomputer voor buiten. Zonder scherm! Zo combineert Piccoo het avontuurlijke van buitenspelen met het interactieve van gamen. Eindeloos speelplezier dus! 
gamification onderwijs

Picoo – gameconsole voor buitenspelen