Tags: , ,

Compensatie voor transitievergoedingen met terugwerkende kracht

Heeft jouw organisatie sinds 1 juli 2015 transitievergoedingen betaald? Dan hebben we goed nieuws. Sinds 1 april 2020 is de nieuwe regeling compensatie transitievergoedingen van kracht. Dit betekent dat jullie wellicht in aanmerking komen voor een compensatie die met terugwerkende kracht wordt uitbetaald.

De aanvraagprocedure die het UWV heeft opgezet heeft helaas nog een enkele kink in de kabel. Gebruikers van de compensatie hebben sinds de in werking treding op 1 april een aantal problemen ondervonden die we hier graag uitleggen. Mocht je een aanvraag voor de regeling overwegen, lees dit artikel dan goed.

Korte opfrisser: de Wet Compensatie Transitievergoeding

Halverwege 2015 werd de Wet Compensatie Transitievergoeding ingevoerd. Deze wet bepaalde dat werkgevers een transitievergoeding moeten betalen op het moment dat ze afscheid willen nemen van een medewerker. Dit is opgenomen in de Wet werk en zekerheid. Ook wanneer je het dienstverband van een medewerker beëindigt vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid hebben werknemers deze betalingsplicht.

In feite betaal je in die situatie als werkgever dus dubbel. Enerzijds ben je verplicht om loon door te betalen tijdens ziekte voor medewerkers die langdurig ziek zijn. Anderzijds dien je uiteindelijk ook de transitievergoeding te betalen, een tweede financiële verplichting dus. Om werkgevers te compenseren voor die dubbele financiële last heeft het kabinet daarom in juli 2018 de Wet compensatie transitievergoeding in het leven geroepen.

Aanvragenportaal UWV

Om een aanvraag te kunnen doen voor de compensatie is bij het UWV sinds 1 april een aanvragen-portaal geopend. De vooraf gestelde eisen voor zo’n aanvraag blijken helaas in de praktijk toch anders te zijn dan in eerste instantie vermeld. Enerzijds zijn bepaalde gegevens en documenten waarvan het UWV aangaf ze te gaan opvragen, toch niet meer nodig. Anderzijds blijkt informatie die eerder niet als relevant werd aangemerkt wel nodig te zijn voor het indienen van de aanvraag.

Ook melden meerdere aanvragers dat veel van de vragen en gevraagde data in het werkgeversportaal multi-interpretabel zijn en dat de verstrekte antwoorden vanuit het UWV vaak met elkaar in tegenspraak zijn.

Vaststellingsovereenkomst toegevoegd

Hiernaast verloopt het uploaden van de benodigde documenten zelf ook nog niet vlekkeloos. Neem organisaties met transitievergoedingen waarbij rekening wordt gehouden met ‘flexibele’ vergoedingen; zij moeten per aanvraag gemiddeld 14 loonstroken of meer uploaden. In de praktijk blijkt dit een lastig karwei omdat het werkgeversportaal van het UWV maar een beperkt aantal MB aan bestanden accepteert.

Naar aanleiding van de vele vragen en suggesties vanuit aanvragers heeft het UWV nu in ieder geval een extra mogelijkheid toegevoegd ter versimpeling. Namelijk om de zogeheten vaststellingsovereenkomst, een van de meest gebruikte documenten, bij je aanvraag toe te kunnen voegen.

Toekomst

We hopen natuurlijk dat de aanvraagprocedure voor de compensatie transitievergoeding zo snel mogelijk wordt verbeterd zodat iedereen zonder extra moeite een aanvraag kan indienen. Mocht je een aanvraag willen indienen over de periode vanaf 1 juli 2015 dan kan dit nog tot 1 oktober.


Whitepaper: Sociale Zekerheid

Iedere werkgever ontvangt rond 1 december weer een beschikking gedifferentieerde premie Werkhervattingskas (Whk). Op deze beschikking staat altijd een ziektwewet percentage en WGA percentage genoemd welke je over je premieloon dient af te dragen. Maar waarom is het nu zo belangrijk dat je deze beschikking controleert?

In deze whitepaper zoomen wij in op de wet- en regelgeving van de regeling Whk zoals deze nu is. Ook wordt de geschiedenis van de Whk behandeld. Wij willen je hiermee meer inzicht geven in de Whk en waarom het voor jouw organisatie belangrijk is om deze beschikking goed te controleren.

Tags: , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Artikelen

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

Senior Beleidsadviseur Onderwijsontwikkeling en Kwaliteit | VO Haaglanden

Boek

Burgerschap is zorgen voor jezelf, zorgen voor elkaar en voor de aarde waar we op wonen.

DOEboek Burgerschap: 100 acties om de wereld mooier te maken

Kalender

Avond van de Leraar door het Lerarencollectief
logo Het Lerarencollectief

Avond van de Leraar #4: Effectief Leesonderwijs

App

Picoo stimuleert actief samen spelen onder kinderen met de eerste interactieve spelcomputer voor buiten. Zonder scherm! Zo combineert Piccoo het avontuurlijke van buitenspelen met het interactieve van gamen. Eindeloos speelplezier dus! 
gamification onderwijs

Picoo – gameconsole voor buitenspelen