Tags: afstandsonderwijs, coronavirus, vaccinatie

Corona bij kinderen: 5 vragen aan een kinderarts-epidemioloog

Ondanks de lockdown-perikelen blijft het onderwijs vooralsnog buiten schot. Kinderen blijken wel steeds vaker positief te testen. De roep om een verlengde of vervroegde kerstvakantie klinkt steeds luider. Een vijftal vragen aan een kinderarts- epidemioloog.

Leven in tijden van corona

De coronabesmettingen nemen weer flink toe, dit keer met name onder kinderen. NEMO Kennislink sprak met kinderarts en epidemioloog Patricia Bruijning over corona bij kinderen.

NEMO Kennislink volgt wetenschappers in hun zoektocht naar antwoorden op grote en kleine vragen en vertelt daarover op een toegankelijke manier.

Patricia Bruijning is kinderarts-epidemioloog aan het UMC Utrecht, waar ze onderzoek doet naar de verspreiding van infectieziektes en hoe ze de maatschappij hiertegen kan beschermen. Sinds de komst van het coronavirus richt ze zich volledig op het coronavirus, met name de verspreiding van het virus via kinderen.  Lees hier het interview dat Janneke Kluwers voor Nemo Kennislink had met haar.

Hoe kan het dat zoveel basisschoolkinderen nu positief testen?

“Dat heeft verschillende redenen. Op dit moment verspreidt corona zich door heel Nederland. Kinderen hebben dus ook meer kans om tegen het virus aan te lopen en dat door te geven. Daarnaast hebben kinderen onder de twaalf veel contact met elkaar. Ze gaan naar school, maar ook bij het spelen kunnen ze het virus makkelijk doorgeven. Tijdens de eerdere lockdown waren de scholen gesloten, daardoor kon corona zich minder makkelijk verspreiden onder kinderen. Een ander verschil is dat er nu meer kinderen getest worden. Vorig jaar rond deze tijd waren er ook wel kinderen die corona kregen, maar toen werd er nog maar beperkt getest op basisscholen.”

Er is steeds gezegd dat kinderen geen grote verspreiders zijn, maar klopt dat wel?

“Kinderen zorgen in principe voor minder verspreiding van corona dan volwassenen. Maar nu meer volwassenen gevaccineerd zijn en dus minder kans hebben om corona te krijgen, wordt het aandeel van de verspreiding van corona door kinderen groter. Daarnaast hebben we momenteel te maken met de deltavariant van het coronavirus. Dit is een veel besmettelijkere variant van het virus. Er zijn nu dus meer kinderen die besmet raken met het virus dan voorheen en ze geven het makkelijker door.”

Hoe weet je dat je kind corona heeft?

“Vaak kan je het eigenlijk niet weten. Veel kinderen die corona hebben, hebben namelijk nergens last van. Als er al symptomen optreden, zijn het meestal vooral verkoudheidsklachten. Jonge kinderen zijn sowieso vaak verkouden, dus veel ouders zullen niet zomaar hun kind laten testen op corona. Het enige wat je kan doen is goed blijven opletten. Als iemand in de omgeving corona blijkt te hebben, kan je je kind laten testen.”

Gaat de vaccinatie van kinderen ons sneller uit deze pandemie helpen?

Gevaccineerde volwassenen zijn beter beschermd tegen corona. Is het een goed idee om kinderen onder de twaalf te laten vaccineren?
“Dat hangt af van het doel wat je ermee wil bereiken. Als je zo snel mogelijk verspreiding in de samenleving wil voorkomen, dan lijkt het vaccineren van ook kinderen een goede optie. Als niemand meer corona krijgt, geven ze het immers ook niet door. Maar als het doel is dat de kinderen zelf gezond blijven, dan hoeft vaccineren misschien niet. Gezonde kinderen hebben vaak weinig tot geen last van corona.”

Wat kunnen we doen om verspreiding van corona onder kinderen te voorkomen?

“In de eerste instantie hebben we alle scholen gesloten en iedereen thuis gehouden. Inmiddels hebben we gemerkt dat dat zorgt voor leerachterstanden en dat het over het algemeen niet goed is voor de ontwikkeling van het kind. Dat willen we dus eigenlijk niet meer. We zouden de kinderen kunnen vaccineren, maar voor het kind zelf is dat niet per se nodig. Je zou ze dan vooral vaccineren om verspreiding te voorkomen, dat is iets wat we in Nederland eigenlijk niet doen. Het wordt pas lastig als de kinderen volwassenen aansteken, die vervolgens heel ziek worden. Om dat te voorkomen is het het meest effectief om volwassenen te vaccineren.”

 


Dit artikel is een publicatie van NEMO Kennislink.

Patricia Bruijning is kinderarts-epidemioloog aan het UMC Utrecht, waar ze onderzoek doet naar de verspreiding van infectieziektes en hoe ze de maatschappij hiertegen kan beschermen. Een groot deel van haar onderzoek is gericht op vaccinaties bij kinderen. Sinds de komst van het coronavirus richt ze zich volledig op het coronavirus, met name de verspreiding van het virus via kinderen. Daarnaast adviseert ze kinderartsen op praktische punten over maatregelen en verschijnt ze regelmatig in de media om tekst en uitleg te geven. Bruijning is lid van onze Coronadenktank. Lees hier het interview dat Janneke Kluwers voor Nemo Kennislink had met haar.

Over het dragen van een mondkapje door groep 6 leerlingen

In het protocol voor het basis- en speciaal basisonderwijs op lesopafstand.nl van onder andere de PO-Raad staat dat het dragen van een mondkapje een ‘dringend’ advies is.

De Onderwijsjuristen van VOS/ABB zijn erin gedoken en komen tot de conclusie dat het inderdaad een ‘dringend’ advies moet zijn. Dit volgt uit de nieuwste versie van de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19. In artikel 2a.2 staat dat iedereen in het onderwijs binnen een mondkapje moet gebruiken, met uitzondering van leerlingen in het primair onderwijs (deze uitzondering geldt dus niet voor personeel!). Het ministerie van OCW bevestigt deze lezing.

Strikt genomen is het dragen van een mondkapje voor leerlingen van scholen voor basisonderwijs en speciaal basisonderwijs niet verplicht, omdat de wettelijke basis daarvoor ontbreekt. Maar de Onderwijsjuristen benadrukken dat scholen natuurlijk wel een zorgplicht hebben ten aanzien van veiligheid en gezondheid.

‘Het dragen van een mondkapje wordt gezien als een redelijk voorschrift dat dient voor extra bescherming van de werknemer en de leerling zelf en de overige leerlingen en werknemers tegen het coronavirus. Daarnaast wordt het dragen van een mondkapje gezien als een redelijk voorschrift, gezien de stijging van het aantal besmettingen binnen Nederland en het advies van de overheid’, aldus de Onderwijsjuristen.

Tags: afstandsonderwijs, coronavirus, vaccinatie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Artikelen

Wizenoze – Web for Classrooms

De Onderwijs Pitch Arena komt eraan, ook Wizenoze doet hieraan mee. Wizenoze komt met een zoekmachine speciaal voor het onderwijs: Web for Classrooms. Een plek waar leerlingen begrijpelijke en betrouwbare…
Lees verder

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.