Tags: ,

Minstens één op de vijf leraren po/vve raakte besmet

Tamar van Gelder van de AOb: ‘De gedachte aan een derde boosterprik komt nu wel steeds dichterbij. We willen zorgen dat onderwijs zo veel als mogelijk door kan gaan en er geen leerlingen de dupe worden. We hebben immers al te maken met een tekort aan leraren en de griep die rondwaart.’

Vooral personeel op basisscholen kreeg corona

artikel overgenomen van AOb

Ook de laatste cijfers van het RIVM bevestigen dat het onderwijs weer een belangrijke plaats van besmetting is. Bij alle coronagevallen waarvan de GGD’en afgelopen week de vermoedelijke bron konden achterhalen, was dat in één op de acht gevallen (12,5 procent) het onderwijs of de kinderopvang. Dat is ruim twee keer het gemiddelde van begin juni. In totaal gaat het om bijna achthonderd kinderen. Onder kinderen in de basisschoolleeftijd steeg het aantal besmettingen fors.

Ongeveer zestigduizend bevestigde corona-besmettingen komen tot nu toe van onderwijspersoneel. Dit blijkt uit data van het RIVM. Basisschoolmedewerkers spannen de kroon. Minstens één op de vijf leraren en ondersteuners van jonge kinderen is sinds het begin van de pandemie besmet geraakt.

Elke week laat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zien hoeveel onderwijs- en kinderopvangmedewerkers positief zijn getest op corona. Op verzoek van het Onderwijsblad van de AOb splitste het RIVM deze data verder uit. Afgezet tegen het totaal aantal mensen werkzaam in de sector, liep 21 procent van het basisschoolpersoneel op enig moment afgelopen anderhalf jaar corona op.

Geregistreerde besmettingen

Dat is meer dan de gemiddelde Nederlander tussen de 18 en 69 jaar. Van hen raakte 13 procent afgelopen anderhalf jaar officieel besmet. In het voortgezet onderwijs, vso en mbo – het RIVM pakt deze samen – is ongeveer 6 procent van de werknemers een of meerder keren officieel besmet geraakt.

De categorie-indeling van het RIVM maakt het lastig conclusies te trekken over personeel in het voortgezet onderwijs, het speciaal onderwijs en het mbo. Het lijkt aannemelijk dat mbo-werknemers het aandeel naar beneden halen, omdat het mbo sinds de start van de pandemie langer en vaker gesloten was voor studenten en medewerkers dan het vo en het vso.

Over het hbo en de universiteiten, die met 4 procent nog minder in de officiële besmettingscijfers voorkomen, verklaart het RIVM: “Dit personeel heeft veel langer en meer thuisgewerkt. Dat kan leiden tot minder positieve tests. Vanwege minder contacten, of omdat ze zich niet laten testen bij milde klachten omdat ze toch thuis werken.”

Zorgen over ventilatiemogelijkheden

Als aanvulling op de jongste maatregelen wil AOb-voorzitter Tamar van Gelder dat de focus weer op onderwijsactiviteiten komt te liggen, zoals tijdens de eerdere lockdowns. ‘Het onderwijs moet meer beschermd worden. Extra bezoekers in de school – zoals ouders – brengen extra besmettingsrisico’s met zich mee. Dus even geen gala’s en andere festiviteiten. Bovendien horen we regelmatig dat leerkrachten in discussie moeten met ouders die, tegen alle richtlijnen in, hun zwaar hoestende kind met klachten toch naar school brengen. Dat is echt te veel gevraagd in deze tijd.’

Ook zijn er nog steeds zorgen over de ventilatie, die op veel plekken niet op orde is. Van Gelder: ‘Onbegrijpelijk dat schoolbesturen met droge ogen blijven beweren dat het prioriteit is, terwijl het op zoveel plaatsen nog steeds niet is geregeld. Het wordt winter, we redden het niet met een open raampje en in sommige gevallen kan dat raam niet eens open.’

Aantal ziekenhuisopnames

Over ziekenhuisopnamen en overleden leraren of ondersteuners is minder bekend. Ziekenhuizen hoeven dit niet te melden aan het RIVM. Stichting NICE rapporteert dagelijks hoeveel patiënten met covid-19 in het ziekenhuis en op intensive care-afdelingen liggen, maar houdt niet bij in welke sectoren deze mensen eventueel werkzaam zijn.

Het ministerie van Onderwijs lijkt alleen de besmettingen onder al het onderwijspersoneel mee te wegen. In een Q&A over de huidige corona-maatregelen staat: ‘De besmettingscijfers onder onderwijspersoneel zijn gedurende de hele pandemie lager geweest dan het landelijk gemiddelde. De vaccinatiegraad is hoog onder docenten, ook steeds meer leerlingen in het voortgezet onderwijs laten zich vaccineren.’ Het gemiddelde van alle onderwijssectoren ligt inderdaad iets lager dan het landelijk gemiddelde, maar basisscholen steken er flink bovenuit.

Zeer trouwe testers

Het Centraal Bureau voor de Statistiek toonde overigens in juni al aan dat onderwijsmedewerkers, van basisonderwijs tot en met universiteiten, trouwe testers zijn. Van alle beroepsgroepen laten zij zich het meest door de GGD’s testen. 63 procent is minimaal één keer door de teststraat gegaan in de periode augustus 2020 tot en met april 2021.

Of onderwijspersoneel het virus tijdens het werk oploopt is niet goed te achterhalen, aldus het RIVM: ‘Gemiddeld is van 30 procent van alle positief geteste personen uit het onderwijs de besmettingssetting bij ons bekend.’

Boosterprik

Tamar van Gelder van de AOb: ‘De gedachte aan een derde boosterprik komt nu wel steeds dichterbij. We willen zorgen dat onderwijs zo veel als mogelijk door kan gaan en er geen leerlingen de dupe worden. We hebben immers al te maken met een tekort aan leraren en de griep die rondwaart.’

voor het hele artikel lees: Vooral personeel op basisscholen kreeg corona


Bron:

Parool & AOb

Tags: ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Artikelen

Hoe veerkrachtig is uw organisatie?

Veel organisaties zien dat het loont om te investeren in de veerkracht van eigen medewerkers. Zij stemmen daar hun vitaliteitsactiviteiten dan ook op af. Tegelijkertijd is het lastig om het…
Lees verder

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

Schooldirecteur | Margrietschool

Boek

Burgerschap is zorgen voor jezelf, zorgen voor elkaar en voor de aarde waar we op wonen.

DOEboek Burgerschap: 100 acties om de wereld mooier te maken

Kalender

Onderwijs Innovatie Festival Banner Homepage (5)

Onderwijs Innovatie Festival 2024

App

Picoo stimuleert actief samen spelen onder kinderen met de eerste interactieve spelcomputer voor buiten. Zonder scherm! Zo combineert Piccoo het avontuurlijke van buitenspelen met het interactieve van gamen. Eindeloos speelplezier dus! 
gamification onderwijs

Picoo – gameconsole voor buitenspelen