Tags: , ,

Samen is de sleutel: Esther van der Werf-Mooten over innovatie in het onderwijs

In dit interview belichten we de visie van Esther van der Werf-Mooten op onderwijsinnovatie en haar deelname aan het Onderwijs Innovatie Festival. Een must-read voor iedereen in het onderwijsveld.

In de aanloop naar het Onderwijs Innovatie Festival, een evenement dat uitblinkt in creativiteit en vernieuwing, krijgen we de unieke kans om in gesprek te gaan met enkele van de meest inspirerende en vernieuwende denkers in het onderwijs. Met deze reeks interviews richten we ons op individuen en organisaties die met hun innovatieve ideeën en projecten een significante bijdrage leveren aan de evolutie van het onderwijs. In dit interview spreken we met Esther van der Werf – Mooten, freelance directrice op een basisschool over haar visie op de rol van leiderschap in onderwijsinnovatie.

 

De kern van onderwijsvernieuwing

In haar functie als directeur van een basisschool brengt Esther van der Werf-Mooten een unieke combinatie van leiderschap, visie, en praktijkervaring in het onderwijs met zich mee. ‘Als directeur heb ik de unieke kans om direct invloed uit te oefenen op de leerervaringen van onze leerlingen en de werkomgeving van onze leraren,’ vertelt Esther. Haar benadering is gericht op het creëren van een inclusieve en stimulerende leeromgeving, waarbij innovatie hand in hand gaat met praktische uitvoerbaarheid. ‘Het gaat erom dat we een gemeenschap bouwen binnen onze school, waar iedereen – leerlingen, leraren, en ouders – zich betrokken en gewaardeerd voelt,’ legt ze uit. Deze focus op gemeenschapszin en samenwerking weerspiegelt haar visie op onderwijs, waarbij ze streeft naar een balans tussen vernieuwing en de essentiële waarden van het basisonderwijs. Haar leiderschap op de basisschool en haar deelname aan het Onderwijs Innovatie Festival onderstrepen haar toewijding aan het voortdurend verbeteren van het onderwijs.

 

Samen met goede leiding

Esther van der Werf-Mooten benadrukt het belang van samenwerking en gemeenschapsgevoel binnen scholen. ‘In onderwijsland ligt de kracht in het samen doen,’ zegt zij. Deze visie op samenwerking is bijzonder in een tijd waarin de werkdruk onder leraren een veelbesproken onderwerp is. Esther gelooft dat door een sterke gemeenschap en goed leiderschap, scholen een omgeving kunnen creëren waarin werkdruk wordt verminderd en het plezier in het onderwijs weer centraal staat. ‘Mensen ervaren geen werkdruk als ze het gevoel hebben dat ze het samen doen,’ voegt ze toe. Ze benadrukt dat het creëren van een ondersteunende en samenwerkende cultuur binnen scholen essentieel is voor zowel het welzijn van leraren als het succes van studenten. Esther’s aanpak illustreert hoe belangrijk het is om als collectief te handelen, waarbij iedere belanghebbende in het onderwijsproces – leraren, leerlingen, ouders en de gemeenschap – een actieve rol speelt in het vormgeven van een positieve en duurzame onderwijsomgeving.

 

Innovatie op het Festival

Op het Onderwijs Innovatie Festival zal Esther van der Werf-Mooten een dialoogtafel over Leiderschap voorzitten. Deze sessie biedt een unieke kans om dieper in te gaan op leiderschap in het onderwijs. Centraal staan vragen zoals ‘Waarom neem ik zelf die leiding niet?’ en ‘Wat heb ik nodig om het gesprek aan te gaan met mijn leidinggevende?’. Deze vragen nodigen de deelnemers uit om hun eigen leiderschapspotentieel en de dynamieken binnen hun onderwijsinstellingen te verkennen.

Esther onderstreept het belang van deze zelfreflectie: ‘Het verkennen van onze eigen leiderschapsrollen en het begrijpen van de benodigde tools om effectief te communiceren zijn essentieel voor positieve verandering.’ De dialoogtafel belooft een boeiende mix van persoonlijke introspectie en praktische leiderschapsstrategieën. ‘Het gaat erom samen te leren en te groeien, om zo onze benadering van leiderschap in het onderwijs te versterken,’ voegt Esther toe. Haar sessie op het festival zal ongetwijfeld inspireren en deelnemers aanzetten tot actieve betrokkenheid bij leiderschap in het onderwijs.

 

Samen innoveren: jouw kans om deel uit te maken van de onderwijsvernieuwing

Het gesprek met Esther van der Werf-Mooten benadrukt dat ware innovatie in het onderwijs verder reikt dan enkel de adoptie van nieuwe technologieën of methodes. Het gaat om een vergaand proces van samenwerking, leiderschap en inspiratie. Esther’s rol in het onderwijs en haar actieve betrokkenheid bij het Onderwijs Innovatie Festival onderstrepen haar toewijding aan deze aspecten van onderwijsvernieuwing. Het festival biedt een uitgelezen kans voor onderwijsprofessionals en geïnteresseerden om samen te komen, van elkaar te leren en samen te werken aan de toekomst van het onderwijs.

Esther nodigt dan ook iedereen uit om deel te nemen aan het Onderwijs Innovatie Festival. ‘Dit festival is een unieke kans om te netwerken met andere vooruitstrevende denkers en vernieuwers in het onderwijs,’ zegt zij. ‘Het delen van ideeën en het luisteren naar de ervaringen van anderen is cruciaal voor onze voortdurende ontwikkeling en innovatie.’

Zij benadrukt verder dat het festival een platform biedt voor het uitwisselen van gedachten en het vormen van nieuwe samenwerkingsverbanden. Dit maakt het festival een onmisbaar evenement voor iedereen die betrokken is bij of geïnteresseerd is in de evolutie van het onderwijs. Aanmelden voor het Festival? Dat doe je hier!

 

Tags: , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Artikelen

Nationale Buitenlesdag: kom in beweging

Op 4 april is het Nationale Buitenlesdag! Duizenden leerkrachten door heel Nederland geven steeds meer buitenles. 150 lesideeën helpen je op weg. Wetenschapsjournalist Mark Mieras betoogt waarom vrije beweging in…
Lees verder

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

Schooldirecteur | Margrietschool

Boek

Burgerschap is zorgen voor jezelf, zorgen voor elkaar en voor de aarde waar we op wonen.

DOEboek Burgerschap: 100 acties om de wereld mooier te maken

Kalender

Bouwen maar HJK banner Landelijk congres Jonge Kind-600x275a
landelijk congres bouwen maar banners-600x627a

Landelijk congres Jonge Kind 2024: Bouwen maar!

App

gamification onderwijs

Picoo – gameconsole voor buitenspelen