Tags: conceptueel, leren, veranderen

Waarom sommige concepten moeilijker te leren zijn dan andere

SPOTLIGHT // waarom sommige concepten moeilijker te leren zijn dan andere en bespreken hoe we leerlingen kunnen ondersteunen bij het leren van nieuwe concepten.

In een eerdere blog bespraken de auteurs waarom sommige dingen gemakkelijk te leren zijn en sommige andere moeilijk, door te kijken naar leren via een evolutionaire lens (zie deze blog), gebaseerd op het werk van David Geary.

In deze blog bekijken zij enkele van dezelfde vragen door een andere lens; een conceptuele veranderingslens. Zij onderzoeken nu waarom sommige concepten moeilijker te leren zijn dan andere en bespreken hoe leerlingen ondersteund kunnen worden, bij het leren van nieuwe concepten.

De auteurs richten zich ons op het begrijpen en aanpakken van misvattingen (ook wel naïeve concepties genoemd) bij het leren van nieuwe concepten (Chi, Slotta, & De Leeuw, 1994). Misvattingen ontstaan wanneer voorkennis conflicteert met aan te leren concepten, of, zoals Stella Vosniadou (1994) schrijft, als de “individuen” pogingen om nieuwe informatie op te nemen in bestaande conceptuele structuren die informatie bevatten die tegenstrijdig is aan de wetenschappelijke visie “(p. 45).

 

Deze blog van Mirjam Neelen & Paul A. Kirschner lees je verder op 3-STAR LEARNING EXPERIENCES

Tags: conceptueel, leren, veranderen

1 reactie. Plaats een nieuwe

Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Artikelen

ADHD of de taal van het kind?

Steeds meer kinderen en volwassenen krijgen de diagnose van een psychische stoornis. Bijvoorbeeld ADHD. Ik vind dat verwonderlijk. Je zou nog gaan denken dat psychische stoornissen besmettelijk zijn. Is er…
Lees verder

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.