Tags: , , , , ,

Hoe blijven leerlingen geboeid en gebonden?

WRTS is een platform dat leren ondersteunt. Het blijft zich ontwikkelen. Extra woordenlijsten werden al toegevoegd. Een mobiele app en een nieuwe look volgden, alsmede uitlegvideo’s, samenvattingen, chatten met tutoren, oefenvragen, oefenstof en de mogelijkheid om je gemiddelde eindcijfer te zien. Binnenkort volgt WRTS live.

Leerplatform WRTS is meer dan digitale woordenlijsten

WRTS is een platform met een lange historie, maar continu in beweging. In 2005 is het platform opgericht door twee docenten. Sindsdien zit WRTS in een stroomversnelling. Van 2005 tot 2019 is WRTS doorontwikkeld als een platform om woordjes te leren. Woordenlijsten van bekende lesmethodes werden toegevoegd, een nieuw ontwerp blies WRTS nieuw leven in en de mobiele app werd gelanceerd. Functies als het vraag-en-antwoord platform voor leerlingen onderling werd in 2021 toegevoegd, alsook uitlegvideo’s, samenvattingen, chatten met tutoren, oefenvragen, oefenstof en de mogelijkheid om je gemiddelde eindcijfer te zien. Zo werd WRTS meer dan alleen een platform om woordjes te leren. Met de constante stroom aan nieuwe functionaliteiten willen wij ons platform zo waardevol mogelijk maken.

Wij willen de leerlingen van ons platform blijven boeien én binden. Dit doen wij door onszelf te vraag te stellen: waar hebben leerlingen en docenten écht wat aan op WRTS? Het antwoord op die vraag resulteerde in de volgende functionaliteiten: de typo checker, WRTS Live en quizzes. Deze functionaliteiten komen er binnenkort aan. Hieronder leggen wij in meer detail uit hoe wij gekomen zijn tot deze productontwikkelingen.

Focus op leren, niet op fouten

Niets is vervelender dan een typefout maken en dat het direct wordt fout gerekend. Leerlingen kunnen hierdoor het gevoel krijgen dat ze worden afgestraft, terwijl ze juist hun best doen om te leren. Doordat applicaties als Duolingo bepaalde typefouten direct afkeuren, let je als leerling op de fouten die je maakt in plaats van dat de focus ligt op het daadwerkelijk leren. Als docent wil je dat je leerlingen voor de volle 100% hun zinnen zetten op het leren van de lesstof. Alleen kunnen dit soort nakijk-functies bij online tools juist een schaduw werpen op het überhaupt inzetten van tools. Met onze gloednieuwe functie ‘typochecker’ hebben wij een goed onderscheid gemaakt tussen echte fouten en fouten die per ongeluk zijn gemaakt. Dit hebben wij gerealiseerd door de volgende regels te handhaven:

  • Verwachte en gegeven antwoorden zijn even lang
  • Verwachte en gegeven antwoorden verschillen met één teken
  • Het teken is slechts één toets op het toetsenbord verwijderd van de juiste positie

Bijvoorbeeld: als een gebruiker ‘hellp’ typt in plaats van ‘hello’, wordt dit gezien als een typefout. Als iemand ‘hallo’ typt in plaats van ‘hello’, is dit een fout.

WRTS Live: de nieuwe Kahoot?

Kahoot, wie kent het niet. Een veelgebruikt programma dat door docenten wordt ingezet om de les boeiend, leuk en betekenisvol te maken. Niet alleen is zo’n programma een schot in de roos om de les op te leuken, het is ook op andere manieren interessant om in te zetten. Docenten moeten veel ballen in de lucht houden, maar een tool als Kahoot kan je werk als docent een stuk makkelijker maken. Je hebt namelijk een programma in handen waar je alles op één plek hebt: je kan de voortgang van je klas beoordelen, nieuwe onderwerpen introduceren, kennis bij je leerlingen verbeteren en nog veel meer.

Kahoot is niet de enige tool die jouw beroep als docent kan vergemakkelijken. Binnenkort komt er namelijk een nieuwe functie op WRTS genaamd WRTS Live, dat een leuke activiteit is waarbij leerlingen op een leuke manier bezig zijn met leren. Leerlingen kunnen vragen beantwoorden, en aan de hand van de antwoorden kan je als docent een gevoel krijgen bij welke begrippen leerlingen nog moeilijk vinden. Zowel het interactieve als het competitieve aspect van WRTS Live is wat leerlingen geboeid houdt tijdens de les.

Door een speelelement als een quiz toe te voegen, kan je in een handomdraai de les actiever maken én de leerlingen enthousiasmeren om aan de slag te gaan.

Het voordeel van quizzes

Door interactieve elementen in je les op te nemen, kan je de leerlingen directer bij het leerproces betrekken. Dit hoeven niet altijd lastige, technisch ingewikkelde programma’s te zijn. Door een speelelement als een quiz toe te voegen, kan je in een handomdraai de les actiever maken én de leerlingen enthousiasmeren om aan de slag te gaan.

Het inzetten van quizzes heeft vele voordelen. Je betrekt je leerlingen op een leuke en unieke manier bij je leermateriaal, maar je kan bijvoorbeeld ook de voortgang van je leerlingen volgen. Je verkrijgt inzichten over welke stof leerlingen moeilijk vinden en welke niet, waarna je op basis van die resultaten je lessen weer kan aanpassen. Zowel docenten als leerlingen kunnen zelf een quiz maken bij WRTS. Je kan er dus voor kiezen om lesstof aan te bieden in quizvorm, of je leerlingen de stof in hun eigen quiz stoppen. Een bijkomend voordeel als je leerlingen zelf hun quizzes laat maken: het maken van een quiz zorgt er ook al voor dat ze de stof leren.

Wil je het zelf proberen?

Met een gratis docentenaccount kan je quizzen maken op WRTS. Wil je weten hoe een quiz er precies uitziet? Wij hebben een voorbeeld-quiz gemaakt

WRTS opent veel deuren voor jou als docent. Wil je meer weten over de functies van WRTS?

Tags: , , , , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Artikelen

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

Schooldirecteur | Margrietschool

Boek

Burgerschap is zorgen voor jezelf, zorgen voor elkaar en voor de aarde waar we op wonen.

DOEboek Burgerschap: 100 acties om de wereld mooier te maken

Kalender

Onderwijs Innovatie Festival Banner Homepage (5)

Onderwijs Innovatie Festival 2024

App

gamification onderwijs

Picoo – gameconsole voor buitenspelen