HvA podcast #2: Leeropbrengsten: lestijd of leskwaliteit?
Een eerste verkenning
Kan het reduceren van het aantal lesuren in het basis- en voortgezet onderwijs bijdragen aan beter onderwijs, omdat leraren dan ruimte krijgen om samen kwalitatief betere lessen te ontwikkelen? Hoe kan dit in de praktijk worden gerealiseerd?
Host Erik Ex en vaste gast HvA lector Marco Snoek gaan in de podcastserie ‘Minder uren, betere lessen?’ in gesprek met experts en betrokkenen. Vanuit praktijk en onderzoek verkennen ze de mogelijkheden en uitdagingen van het verminderen van lesuren ten bate van de onderwijskwaliteit.
De podcastreeks wordt ontwikkeld door het Center of Expertise Urban Education van de HvA met financiële steun van het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek NRO en wordt mede georganiseerd door Ina Cijvat. Tevens is er een samenwerking met Teacher Tapp, de gratis onderwijsapp met een dagelijkse vraagstelling. Zij stellen daags voorafgaand aan de opname een gerelateerde vraag aan hun populus.
Gasten
Jan van Tartwijk , hoogleraar Educatie en pedagogiek, Universiteit Utrecht: doet onderzoek naar lerarenkwaliteit en het verschil dat leraren maken bij het leren van leerlingen. Thema’s zijn expertiseontwikkeling van leraren en time-on-task.
Debbie Dussel , lerares basisonderwijs Amsterdam: pleit al langer voor het meer evidence-informed werken van leraren. Zij is ook lid van de kwaliteitscommissie die NRO adviseert bij de ontwikkeling van Leidraden die leraren en schoolleiders moet ondersteunen en stimuleren bij het gebruiken van uitkomsten van onderzoek.
Aflevering 2 Minder uren, betere lessen:
Gaan minder lesuren niet ten koste gaat van de leeropbrengsten van leerlingen?
Beluister de Podcast van: Erik Ex | Marco Snoek | Debbie Dussel | Jan van Tartwijk
En de leerresultaten dan?
In deze tweede aflevering staan de makers stil bij de vraag of minder lesuren niet ten koste gaat van de leeropbrengsten van leerlingen. Gaat vermindering van lesuren niet ten koste van hun leerresultaten en daarmee hun toekomstkansen? Rond deze vraag gaan de makers in gesprek met Jan van Tartwijk, hoogleraar Educatie en Pedagogiek aan de Universiteit Utrecht en Debbie Dussel, leerkracht in het basisonderwijs.
Centrale vragen met de gesprekspartners zijn:
- Wat is er bekend (bijv. uit internationale vergelijkingen) over de relatie tussen lesuren en leeropbrengsten en over de relatie tussen contacttijd met de leraar en leeractiviteiten van leerlingen? Welke andere factoren spelen daar een rol bij?
- Hoe en onder welke condities kan kennis uit onderzoek leraren helpen om hun lesontwerpen en leskwaliteit te versterken?
- Welke voorwaarden zijn van belang om bij minder lesuren van leraren en leerlingen en meer ontwikkeltijd voor leraren leeropbrengsten op peil te houden?
Bronnen & reacties:
- Voor literatuur verwijzingen uit de podcast (op de schouders van reuzen, alsmede enkele rapporten) zie de HvA site.
- Wil je met de makers in gesprek over de reeks of over de aflevering? Ga naar het LinkedIn-account van de Hogeschool van Amsterdam en reageer op de post van aflevering 1 of aflevering 2.
Ook Interessante Podcasts
Regie in de klas doe je niet alleen; klassenmanagement schoolbreed
Haal leermeesterschap terug het onderwijs in
Bekijk nog meer
Artikelen & Blogs
Vacatures
Kalender Items
Boeken
WORD LID
Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.
PUBLICEER
Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.
ADVERTENTIE