Tags: , , , , ,

Kansenongelijkheid te lijf met goed vakmanschap van de leraar?

Tjip en Debbie Dussel spreken over de relatie tussen gelijke kansen en sterk vakmanschap van de leraar. Het gaat over het belang van een kennisrijk curriculum, de balans tussen didactiek en pedagogiek, ‘evidence informed’ werken en hoe je je continue kunt blijven verbeteren als onderwijsprofessional. Luister nu!

Tjipcast is een digitaal platform. Tjip gaat met de luisteraar en zijn gasten vraagstukken aan die gaan over onderwijsontwikkeling, opleiden, leren in het werk (en op school), organisatieverandering, kennisdelen, innovatie en de inrichting van aantrekkelijke leer- werkomgevingen. Tjipcast komt tot stand in samenwerking met Metis onderwijsadvies.

In de studio is Debbie Dussel. Debbie geeft inmiddels twintig jaar les in Amsterdam Zuidoost. Zij is leerkracht op basisschool De Polsstok in Amsterdam en kerndocent/ rekenspecialist bij Academica University of Applied Sciences.

In deze podcast praten Tjip en Debbie over de relatie tussen gelijke kansen en sterk vakmanschap van de leraar. Ze hebben het over het belang van een kennisrijk curriculum, de balans tussen didactiek en pedagogiek, evidence informed werken en hoe je je continu kunt blijven verbeteren als onderwijsprofessional.

Beluister de Podcast van: Tjip de Jong | Debbie Dussel

Met effectief leren kun je veel bereiken in 8 jaren

Debbie geeft aan dat de effectieve methoden niet voor het oprapen liggen. Pas toen cito-scores op ‘haar leesonderwijs’ tegenvielen en zij op zoek ging naar alternatieven, stuitte ze op bepaalde methoden die zeer effectief bleken en die ze ook in andere groepen is toe gaan passen. Niet dat ze voor die tijd niet gedreven was. Vaak weten docenten ook niet beter en hanteren ze de methode die wordt aangereikt. Het probleem is dat die methoden vaak van buiten de lespraktijk worden aangereikt. Hoe ga je wat inzetten voor jouw lesdoel? Wat gebruik je wel en wat sla je over?

Hoe voorkom je dat je gaat werken vanuit de methode in plaats van met de kinderen die voor je zitten?

Bewust lesgeven

Het vertrouwen dat die insteek Debbie geeft leidde uiteindelijk tot wat ze nu bewust lesgeven noemt, aan de hand van bijvoorbeeld retrieval practice en de principes van Rosenshine. Wat doen effectieve leraren? Hoe leren kinderen? Allerlei factoren van goed vakmanschap komen ter sprake.

Van uitvoerder naar architect. Bewust lesgeven: vanuit je ervaring en de vergaarde kennis, in het moment voor een specifieke groep kinderen zelf kiezen welke benadering je inzet. Zo komt ook het verschil tussen evidence informed en evidence based voorbij. Debbie geeft aan dat lesgeven geen excacte wetenschap is (dus niet evidence based) maar je wil wel dat de keuzes die je voor een bepaalde groep, op een gegeven moment maakt, wetenschappelijk gefundeerd zijn. Bewezen effectief dus.

Debbie vertelt ook hoeveel ze heeft geleerd van haar start als onderwijsassistent terwijl ze aan de deeltijd pabo studeerde. Zo kon ze langzaam aan vertrouwd raken met de vele verschillende onderwijsprincipes.

Debbie noemt een paar methoden en strategieën die haar onderwijs beter maakten:

Wijze lessen: 12 bouwstenen voor effectieve didactiek
Jose Schraven over Zo leer je kinderen lezen en spellen

zie bijvoorbeeld ook Leraar 24 – Zo leer je kinderen lezen en spellen, met instructievideo van Jose Schraven

Klik hier voor het hele TJIPCAST archief

Tjipcast is om te delen. Hoe meer je deze inhoud deelt in je netwerk, hoe beter. Learning by connecting!

Tags: , , , , ,

Ook Interessante Podcasts

LLEARN podcast: voorkennis reconstrueren

Gerelateerd:De podcast en het onderwijs; flipping the classroom en meer In de leeftijdscategorie 18 tot 24 jaar luistert 48 procent weleens naar een podcast, aldus Reuters Institute. Een combinatie van…Week…
In deze podcast bespreken Rene Kneyber & Flemming van de Graaf het belang van voorkennis en hoe je gemakkelijk voorkennis kan activeren of reconstrueren. Je wilt de mate van beheersing van de stof bepalen en zodat je weet waar je op aan moet sluiten.
Lees verder

Podcast over technologie en publieke waarden in het onderwijs

Gerelateerd:De podcast en het onderwijs; flipping the classroom en meer In de leeftijdscategorie 18 tot 24 jaar luistert 48 procent weleens naar een podcast, aldus Reuters Institute. Een combinatie van…Verkiezingsprogramma's…
Is het onderwijs erop vooruitgegaan wat betreft technologie en publieke waarden? Hoe ziet Stikker het burgerschap in een digitale context? En hoe stellen we leerlingen en studenten in staat het internet eerlijk en inclusief te maken? Over ethiek en ontwerp oplossingen.
Lees verder

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

Senior Beleidsadviseur Onderwijsontwikkeling en Kwaliteit | VO Haaglanden

Boek

Burgerschap is zorgen voor jezelf, zorgen voor elkaar en voor de aarde waar we op wonen.

DOEboek Burgerschap: 100 acties om de wereld mooier te maken

Kalender

Avond van de Leraar door het Lerarencollectief
logo Het Lerarencollectief

Avond van de Leraar #4: Effectief Leesonderwijs

App

Picoo stimuleert actief samen spelen onder kinderen met de eerste interactieve spelcomputer voor buiten. Zonder scherm! Zo combineert Piccoo het avontuurlijke van buitenspelen met het interactieve van gamen. Eindeloos speelplezier dus! 
gamification onderwijs

Picoo – gameconsole voor buitenspelen