Kansenongelijkheid te lijf met goed vakmanschap van de leraar?
Tjipcast is een digitaal platform. Tjip gaat met de luisteraar en zijn gasten vraagstukken aan die gaan over onderwijsontwikkeling, opleiden, leren in het werk (en op school), organisatieverandering, kennisdelen, innovatie en de inrichting van aantrekkelijke leer- werkomgevingen. Tjipcast komt tot stand in samenwerking met Metis onderwijsadvies.
In de studio is Debbie Dussel. Debbie geeft inmiddels twintig jaar les in Amsterdam Zuidoost. Zij is leerkracht op basisschool De Polsstok in Amsterdam en kerndocent/ rekenspecialist bij Academica University of Applied Sciences.
In deze podcast praten Tjip en Debbie over de relatie tussen gelijke kansen en sterk vakmanschap van de leraar. Ze hebben het over het belang van een kennisrijk curriculum, de balans tussen didactiek en pedagogiek, evidence informed werken en hoe je je continu kunt blijven verbeteren als onderwijsprofessional.
Met effectief leren kun je veel bereiken in 8 jaren
Debbie geeft aan dat de effectieve methoden niet voor het oprapen liggen. Pas toen cito-scores op ‘haar leesonderwijs’ tegenvielen en zij op zoek ging naar alternatieven, stuitte ze op bepaalde methoden die zeer effectief bleken en die ze ook in andere groepen is toe gaan passen. Niet dat ze voor die tijd niet gedreven was. Vaak weten docenten ook niet beter en hanteren ze de methode die wordt aangereikt. Het probleem is dat die methoden vaak van buiten de lespraktijk worden aangereikt. Hoe ga je wat inzetten voor jouw lesdoel? Wat gebruik je wel en wat sla je over?
Hoe voorkom je dat je gaat werken vanuit de methode in plaats van met de kinderen die voor je zitten?
Bewust lesgeven
Het vertrouwen dat die insteek Debbie geeft leidde uiteindelijk tot wat ze nu bewust lesgeven noemt, aan de hand van bijvoorbeeld retrieval practice en de principes van Rosenshine. Wat doen effectieve leraren? Hoe leren kinderen? Allerlei factoren van goed vakmanschap komen ter sprake.
Van uitvoerder naar architect. Bewust lesgeven: vanuit je ervaring en de vergaarde kennis, in het moment voor een specifieke groep kinderen zelf kiezen welke benadering je inzet. Zo komt ook het verschil tussen evidence informed en evidence based voorbij. Debbie geeft aan dat lesgeven geen excacte wetenschap is (dus niet evidence based) maar je wil wel dat de keuzes die je voor een bepaalde groep, op een gegeven moment maakt, wetenschappelijk gefundeerd zijn. Bewezen effectief dus.
Debbie vertelt ook hoeveel ze heeft geleerd van haar start als onderwijsassistent terwijl ze aan de deeltijd pabo studeerde. Zo kon ze langzaam aan vertrouwd raken met de vele verschillende onderwijsprincipes.
Debbie noemt een paar methoden en strategieën die haar onderwijs beter maakten:
Wijze lessen: 12 bouwstenen voor effectieve didactiek
Jose Schraven over Zo leer je kinderen lezen en spellen
zie bijvoorbeeld ook Leraar 24 – Zo leer je kinderen lezen en spellen, met instructievideo van Jose Schraven
Klik hier voor het hele TJIPCAST archief
Tjipcast is om te delen. Hoe meer je deze inhoud deelt in je netwerk, hoe beter. Learning by connecting!
Ook Interessante Podcasts
LLEARN podcast: voorkennis reconstrueren
Podcast over technologie en publieke waarden in het onderwijs
Bekijk nog meer
Artikelen & Blogs
Vacatures
Kalender Items
Boeken
WORD LID
Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.
PUBLICEER
Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.
ADVERTENTIE