Tags: bestuurslagen, bewustzijn, onderwijsinspectie, prestatiedenken

Mijn idee voor het onderwijs #10 René ten Bos

Het hele starre van het huidige prestatiedenken moet overboord, stelt ten Bos. Het staat innovatie in de weg. De macht van de inspectie en de bestuurslagen is te groot. Ars combinatoria leidt tot vooruitgang.

Onderwijs is geen product

Volgens de Franse filosoof Michel Serres kan onderwijs maar één bedoeling hebben: leerling in staat stellen om ervaringen op te doen. Hij vergelijkt daartoe leren met zwemmen. Wie zwemt krijgt te horen dat hij van deze kant naar de andere kant moet. Maar wie ‘zo’ zwemt, zwemt alleen maar om weer aan wal te komen. Echt leren zwemmen impliceert dat je niet langer naar deze, noch naar de andere kant wil. Leren zwemmen betekent zoveel van zwemmen willen houden, dat je nooit meer naar een kant wil.

Als we kinderen op een hele rigide manier in een keurslijf dwingen, gaat er iets mis

Bekijk de video van: Rik Seveke | René ten Bos

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

De regel regeert, discipline is alles

Bos begint zijn relaas met de allegorie van Plato’s grot waar de waarheid als iets exclusiefs aan een enkeling was voorbehouden. Een enkeling, Socrates, die zijn drang de menigte vervolgens te willen verheffen met de dood zou bekopen. Maar ook over anamnese; de leraar als verloskundige, die vrij maakt wat het kind al weet.

Vervolgens maakt hij een sprongetje naar Descartes. Diens methodologische rationalisme rekent af met de vrije radicaal van het genius. Een select groepje maakt de dienst uit. Dit discipline denken viert sindsdien eigenlijk hoogtij. Ook vandaag de dag is methode troef in de wetenschap, bijvoorbeeld. Met haar claim op de waarheid is het feitelijk de nieuwe geseculariseerde godsdienst.

Leren is een fundamenteel anarchistisch proces

Breng kinderen een kosmisch bewustzijn bij. Laat ze om zich heen kijken. We leven te veel in de tegenstelling tussen cultuur en natuur bijvoorbeeld. Terwijl die twee samen een derde vormen, namelijk het systeem waarvan we deel uit maken. Het hele starre van het huidige prestatie denken moet overboord. Om tot progressie te komen gaat het om combinatiekunst, haalt ten Bos Leibniz aan. Ars combinatoria als de kunst van het combineren, waarin de afzonderlijke elementen in het samenspel een nieuwe betekenis aangaan. Een andere betekenis dan op basis van de voorafgaande werkelijkheid. Met de frivoliteit van de harlekijn. Van de leek, die frisse vragen stelt. Dat leidt tot vooruitgang. In tegenstelling tot de starre en disciplinaire benadering, die innovatie juist in de weg staat.’

Macht van inspectie ondermijnt gezag leraar

Om tot meer systeemonderwijs te komen zou de onderwijzer niet zo moeten worden blootgesteld aan de macht van de inspectie. Zij verdienen de professionele autonomie die ze dan ook zelf moeten nemen. Hetzelfde geldt voor de grotere schoolbesturen. Veel macht is daarheen opgeschoven; de inspectie en de bestuurslagen. Laat ze opkomen voor het vak van leraar en de professie beschermen. Van oudsher waren onderwijzers als artsen en advocaten die markt immuniteit genoten. Dat is al lang niet meer aan de hand. Het professionele gezag is door de marktwerking aangetast. Onderwijs is een dienst geen product.

 

Tags: bestuurslagen, bewustzijn, onderwijsinspectie, prestatiedenken
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Video’s

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

Schooldirecteur | Margrietschool

Boek

DOEboek Burgerschap: 100 acties om de wereld mooier te maken

Kalender

Bouwen maar HJK banner Landelijk congres Jonge Kind-600x275a
landelijk congres bouwen maar banners-600x627a

Landelijk congres Jonge Kind 2024: Bouwen maar!

App

gamification onderwijs

Picoo – gameconsole voor buitenspelen