Terugblik op een succesvol Onderwijs Innovatie Festival 2023
Onderwijs Innovatie Festival
Even uit de waan van de dag, terug naar de basis, en het enthousiasme voor onderwijs hervinden. Dat lijkt de motivatie van veel van de 150 deelnemers aan het Onderwijs Innovatie Festival, dat plaatsvond op 24 mei 2023. Ze komen uit alle hoeken van het land, van Friesland, Brabant, de Randstad, noem maar op. En zelfs Curaçao is vertegenwoordigd met twee mbo-docenten, die speciaal voor de conferentie de oversteek maakten.
Het landgoed van Spelderholt in Beekbergen is bij uitstek geschikt voor dit doel. Niet alleen vanwege de bosrijke omgeving die je direct in een staat van contemplatieve rust brengt zodra je het landgoed oploopt, maar ook vanwege de gedrevenheid van de leerlingen die hier worden opgeleid voor onder meer het hotel- en horecawezen.
Doel van het festival
Voor het onderwijs door het onderwijs is het credo van het festival. Het overgrote deel van sprekers en workshopleiders zijn dus zelf actief in het onderwijs. Zij delen hun ervaringen en inzichten en reiken praktische tips of handvatten aan. Ze delen bijvoorbeeld methoden die hun team uitwerkten om een bepaald probleem het hoofd te bieden. Aan dialoogtafels kan gekeken worden naar de overeenkomsten en de verschillen in benadering of aard van de problematiek.
‘Op het Festival kan je leren van de ervaringen die in andere scholen zijn opgedaan’. Samen bouwen aan ‘next practices’ door te leren van de ‘best practices’ die anderen hebben ontwikkeld. Dat is de insteek geweest en dat idee was leidend bij het uitnodigen van de verschillende leraar-experts die een bepaalde innovatie met hun onderwijsteam uitwerkten binnen hun school.
Onderwijsontwerpen vanuit de Big Idea
Een kleine greep uit de workshop van dit festival. Zoals de workshop van Margreet Kamman bijvoorbeeld, over onderwijsontwerpen vanuit het grotere plaatje. Leerlingen leren beter wanneer je vakken in samenhang aanbiedt. Het International Middle Years Curriculum (IMYC) is een onderwijsconcept voor leerlingen van 11 tot en met 15 jaar, dat opgebouwd is rondom de behoeftes van het tienerbrein. Wanneer leerlingen snáppen waarom ze iets leren, zijn zij meer gemotiveerd en gaat het leerrendement omhoog.
De deelnemers maakten kennis met dit onderwijsconcept en kwamen naar buiten met een gezamenlijke ontwerp én een format om het in hun eigen school uit te proberen. Aangezet om te zien hoe ze elkaars leerdoelen kunnen doen overlappen. De workshop vond gretig aftrek en werkte heel inspirerend, gelet op de enthousiaste reacties van de deelnemers.
LEF Workshop en meer
Tessa Vugts ging met improvisatie theater aan de slag. In de workshop kwamen allerlei spelvormen aan bod die zo in te zetten zijn voor de po leraar die meer wil doen met spelend leren in de klas. LEF! bleek bij Tessa te staan voor: Laat de ander stralen!/ Zeg: Ja, En!/Durf te Falen! De spelend leren methode zorgde bij de deelnemers in elk geval voor de nodige verbinding en brak het ijs waar nodig.
Waar Merel Collenteur de kracht en mogelijkheden van buitenonderwijs interactief bijbracht, nodigde de Flitsbezoek workshop juist weer uit om van elkaar te leren door korte klasbezoeken; klasbezoeken en leren van elkaar komt in vele onderzoeken naar voren als hoogst effectief voor het leerrendement in een team en is nog altijd niet op een merendeel van de vo scholen usance.
Tussen de bedrijven door kon men op de belevingsmarkt kennismaken met allerlei EdTech tot leven en kon men verschillende innovaties ervaren en beleven. Van spel en bouwmodules voor de kleuter en kinderleeftijd (Hop On) tot VR-brillen voor het beroepsonderwijs bijvoorbeeld.
Met een serious game werden de deelnemers uitgedaagd zich in teams uit te spreken over verschillende thema’s. Dit ging er bij de meesten behoorlijk fanatiek aan toe, misschien ook ingegeven door de prijzen die de aanwezige commerçanten in het vooruitzicht stelden.
Tussen de breakout rondes was er ruimte voor informeel overleg. Hierin bleek de rijke waaier aan sectorvertegenwoordiging juist een pre. Om van elkaar te horen hoe diezelfde leerling het voor of na ‘jullie tijd’ doet. Hier haakte de keynotespreker Ramon Vullings ook bij aan. Alleen trok hij het nog wat breder. Wat kan het onderwijs leren van andere sectoren? “Wanneer je ziet hoe spelers uit andere industrieën hun problemen oplossen, gaat er een heel nieuwe wereld open”, vindt Ramon. “Die mooie ideeën kun je overnemen, maar nooit zonder er kleine aanpassingen van jezelf in te stoppen. Ook ideeën uit verschillende omgevingen combineren is een valabele optie.” Zo kom je tot kleine interventies die een grote impact hebben.
Juist het samenkomen van verschillende sectoren ervaar ik als heel waardevol. Gaf me echt een nieuwe kijk op mijn eigen praktijk.
anonieme reactie
Bekijk de video van: Onderwijscommunity | Het Onderwijs Innovatie Festival
Oeps! We konden je formulier niet vinden.
Twee reacties bij wijze van impressie
“Jolien en ik hebben de workshop bijgewoond van LEF, heel tof en inspirerend. We hebben tijdens onze info-avond voor ouders diezelfde avond direct een oefening toegepast. […] We waren ook blij verrast door Hop Up! Dit willen we gaan aanschaffen voor onze school. De keynote was minder aan ons besteed. Wij misten de relatie met het onderwijs.”
Rianne Spin van basisschool Buitenwijs
“De dialoogtafel kwam goed op gang door de stellingen die we hadden, dat zorgde direct voor de opening van de dialoog. Daarmee werden de verschillende invalshoeken, probleemgebieden en aanvliegroutes binnen po/vo/mbo/bedrijven gerelateerd aan onderwijs helder, hetgeen de dialoog verrijkte. Dat vonden Michiel en ik erg leuk. Formatief handelen past hier perfect in omdat formatief kunnen en willen werken differentiatie, diversiteit en maatwerk omarmt.”
“De deelnemers waren ook zichtbaar geïnteresseerd in de praktische toepassingen die we hadden zoals Peerscholar en De Verbonden School, incl. wat er in verschillende lagen van een school (van leerling/docent/schoolleiding) nodig is om over te gaan op formatief handelen waarbij dit soort tools ingezet worden.”
“Formatief handelen begint bij “leren loslaten” bij de docent en een schoolleiding die vertrouwen moet geven, faciliteren en gesprekken over de gemeenschappelijke visie voeren met elkaar waar formatief handelen inpast en met welke middelen gaan we dat gezamenlijk doen.”
Marieke Elske Prins
Oproep tot slot
Volgend jaar weer een nieuwe editie, waarin we de formule nog iets fijn slijpen met de goede feedback die we terugkregen. Blijven leren en ontwikkelen. Na de zomer beginnen we weer met de programmering voor de 3e editie. 3 maal wordt natuurlijk gulden scheepsrecht. Wil jij bijdragen met een innovatie die jij of jullie bij jullie instelling doorvoerde? Of is er een onderwerp waar je graag een workshop over zou willen zien? Wij staan er nog helemaal open in voor nu en horen het graag.
Mocht je het leuk vinden om mee te denken over een volgend evenement, stuur dan jouw idee naar [email protected]. Verlate feedback is ook welkom.
Tot een volgende, tot dan!
P.S. Uiteraard verwelkomen wij jou graag op het volgende Onderwijs Innovatie Festival of bij één van onze andere bijeenkomsten. Volg de website, registreer je op de nieuwsbrief en/of word lid van de LinkedIn-groep, zodat je niets mist.
Ook Interessante Video’s
Bekijk nog meer
Artikelen & Blogs
Vacatures
Kalender Items
Boeken
WORD LID
Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.
PUBLICEER
Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.