Tags: , ,

Hoe groot is jouw persoonlijke footprint eigenlijk?

Je ecologische voetafdruk is ‘het stuk natuur dat nodig is om de goederen en diensten te kunnen produceren die nodig zijn om een bepaalde levensstijl te ondersteunen’. en dan is er ook nog zoiets als je verborgen footprint. Hoeveel aarde verbruik jij per jaar? Maar ook, ‘kijk wat je al wel doet’.

Footprint nulmeting; weet waar je staat

(ps: Je bent niet schuldig! Maar je kunt wel veel verschil maken.)

Ik ben er van overtuigd dat vrijwel ieder mens goed wil doen en eigenlijk niet tot last wil zijn. En tegenwoordig willen we dus ook goed doen door duurzaam te leven. Geweldig. Goed doen voelt namelijk heel goed en is zingevend.

Om jezelf te verbeteren, wil je wellicht ook je startpunt weten, je nulmeting: hoe goed doe ik het al? Daarom deel ik deze keer 3 footprint- calculators. Hoeveel aardes zijn er nodig voor jouw leefstijl? Maar ook: hoe goed ben jij al bezig?

Verborgen impact calculator

Met deze verborgen impact calculator zie je hoeveel aardes er nodig zijn als iedereen zo leefde zoals jij. Probeer maar eens. Kost circa 2 minuten.

Het is hierbij handig om het volgende te realiseren:

  • Er is op aarde nog steeds ruim voldoende voedsel, water, middelen en er zijn voldoende grondstoffen voor alle mensen en dieren om helemaal gelukkig te kunnen leven. Heus. Voor iedereen. Maar… mensen verdelen het zowel inefficiënt als oneerlijk. Er is niet voldoende voor ieders hebzucht .
  • Als iedereen zo leefde als de gemiddelde Nederlander in 2021 dan waren er 3 aardes nodig. Denk jij eens in: 3 aardes!! De gemiddelde wereldburger gebruikte vorig jaar circa 1,7 aarde. (Global footprint) We putten de aarde dus vrij vlot uit. We kunnen leren van onze voorouders en van vele inheemse bevolkingsgroepen dat je zelfs echt minder nodig hebt dan 1 aarde. In 1970 was onze gemiddelde Global footprint nog neutraal: 1 aarde. Vijftig jaar geleden gebruikte de gehele wereldbevolking blijkbaar precies wat de aarde bood. Niet meer, niet minder.

The world has enough for everyone’s need, but not enough for everyone’s greed.

Mahatma Gandhi

Persoonlijke-overshootday

We drukken dat wereldgemiddelde nu uit als “Overshoot Day”. Overshootday viel in 1970 dus op 31 december. In 2021 viel “overshootday” echter al op 29 juli. Je kunt ook je eigen persoonlijke-overshootday berekenen. Op welke dag gedurende het jaar heb jij meer gebruikt van de aarde dan zij op jaarbasis biedt? Op deze site kun je je eigen overshootday berekenen berekenen. Inclusief uitleg met een grappig happy footprint filmpje. Mijn persoonlijke uitslag: Als iedereen zo leefde als ik, dan hadden we 1,8 aardes nodig. Mijn persoonlijke overshootday valt al op 22 juli. Ai.. Ik dacht dat ik al heel goed bezig was. Dat motiveert mij om nog meer te doen. Eens kijken wat op dit moment mijn footprint is?  Beetje jammer van deze calculator, dat ze mijn ‘goede’ acties niet in mindering brengen op het geheel. Dat ik nooit snijbloemen koop en mijn eigen potgrond maak, telt niet mee. Mijn demonstraties en mails naar ABP, waardoor ons pensioenfonds volgend jaar zijn fossiele beleggingen weg doet, kan ik er bijvoorbeeld niet aftrekken.  🙂

Besparing-calculator

Maar deze tool van de Volkskrant laat je zien hoe goed je al bezig bent in plaats van hoe slecht je nog doet; hoe groot je footprint is dus. Je begint bij deze calculator flink in de CO2 schulden. Dan kun je punten verdienen naar klimaat-neutraal of zelfs beter. Kijk, dat motiveert me. Ik moest 5000kg co2 besparen (gemiddeld gebruik) en dat haal ik makkelijk door alles wat ik al heb gedaan en hoe ik eet en leef. Hier word ik wel blij van. Hierdoor ga ik graag nog meer doen. Het voelt immers goed, om goed te doen; dat stimuleert om meer te doen. Zo schoon.

Effectieve impact

Ik adviseer je: doe gewoon alle 3 de calculators. (of google er zelf een) en leer… Het leuke is dat je kunt spelen met de cijfers om te zien waar je de meest effectieve impact kunt maken. Wellicht zit er iets bij dat je eigenlijk eenvoudig anders kan doen. Soms heb je echter nauwelijks keuze als mens. Voel je alsjeblieft niet schuldig. Wellicht kan je een ander of een bedrijf stimuleren tot een duurzaam initiatief, dan beïnvloed je toch mede onze gezamenlijke footprint. En daar gaat het natuurlijk om.

Ik hoop dat je je hierna geïnspireerd voelt. Voel je niet bezwaard of rot, want je wist het immers niet. Maar nu wel. 🙂

Veel succes. En verdubbel je impact: share the news.

Tags: , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Artikelen

ChatGPT & AI in het onderwijs

Tal van toepassingen van AI en ChatGTP kunnen het onderwijs verder helpen. De gevaren zijn ook evident. Een groep vooraanstaande wetenschappers en persoonlijkheden heeft inmiddels gewaarschuwd voor de mogelijk fundamenteel…
Lees verder

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

Schooldirecteur | Margrietschool

Boek

Burgerschap is zorgen voor jezelf, zorgen voor elkaar en voor de aarde waar we op wonen.

DOEboek Burgerschap: 100 acties om de wereld mooier te maken

Kalender

Onderwijs Innovatie Festival Banner Homepage (5)

Onderwijs Innovatie Festival 2024

App

Picoo stimuleert actief samen spelen onder kinderen met de eerste interactieve spelcomputer voor buiten. Zonder scherm! Zo combineert Piccoo het avontuurlijke van buitenspelen met het interactieve van gamen. Eindeloos speelplezier dus! 
gamification onderwijs

Picoo – gameconsole voor buitenspelen