Tags: bewustwording, energiebesparing, klimaatchallenge, SDG's

Klimaatchallenge #5: Warmetruiendag 10/2/23

Wist je dat 40% van onze energie opgaat aan de verwarming van gebouwen, scholen en woningen? Warmetruiendag is een nationale actiedag. Zet de verwarming lager, trek een extra warme trui aan en bespaar 6% energie en CO2 per graad. Zie ook de kant en klare lespakketten voor onder en bovenbouw.

Warmetruiendag in de klas: mag de kachel wat lager?

10 februari 2023 is het weer Warmetruiendag. Mijn wens is dat alle basisscholen daar dit jaar aan meedoen. En het liefst nog veel meer scholen door heel Nederland. En de komende jaren steeds weer en meer. Zeker nu met de oorlog in de Oekraïne de actie aan impact en betekenis heeft gewonnen. Des te meer momentum om de Warmetruiendag nu nog meer wind in de zeilen te geven. Natuurlijk zijn het zware thema’s; klimaatverandering en een gruwelijke oorlog. Maar met een vrolijke dikke truien actie kun je juist luchtigheid in het thema brengen. Zo’n kwinkslag geeft het juist energie. Even wat ‘geks’. Want het gaat niet om die ene dag, het gaat om bewustwording. Het is mijns inziens de beste vorm van educatie: ervaren! En tevens helpt het echt ook een beetje qua footprint.

  • Warmetruiendag wil de CO2 uitstoot nú omlaag, niet pas in 2030, ’50 of ’70.
  • Dat heeft impact als we samen in actie komen en inmiddels deden al zo’n 3 miljoen mensen mee!
  • Doe jij ook weer mee?

Voor wie niet weet wat Warmetruiendag is, het is niet zoiets als kersttruiendag :-). Alhoewel je het wel echt fun kunt maken. Maak er gewoon een grappig gezellig event van, niet te serieus. Vier hoeveel je bespaart, lach om de sjaals en mutsen. Wel graag aanmelden via de site. Dit voor de impact op de politiek, inzicht in hoeveelheden, maar ook om het een officiëler karakter te geven. Op de site staan ook heel veel tips en filmpjes. En lespakketten voor onder en bovenbouw in het primaire onderwijs.

Warmetruiendag of week

Is het niet absurd dat midden in de winter kinderen met een t shirtje met korte mouwen in de klas zitten en wij de thermostaat voor hen omhoog draaien? Is het niet absurd dat we alle ramen op een kier zetten ivm covid (en leerlingen klagen over de kou en de tocht) en vervolgens de verwarming eronder roodgloeiend probeert de boel op te warmen?”

Voor teams die van een uitdaging houden en echt impact willen maken: Doe een warme truienweek! Het is bewezen dat mensen binnen drie dagen wennen aan nieuwe omstandigheden. Je raakt dus gewend aan dat lekkere warme vest, die iets dikkere sokken. De absurditeit van de eerste dag met sjaals en mutsen vervalt…de rust keert weer…maar overal in het gebouw staat de verwarming echt laag. Bv 12 graden. Het mooie is, dat je ná die week de thermostaat permanent 1 of een halve graad lager kan zetten dan andere winters. Dus na die week permanent minder stoken, zonder dat iemand het verschil merkt. Het is nog beter voor de leerprestaties van de kinderen ook! (tip: begin en eindig die warme truienweek midden in de week, ivm verschil thuis-weekend temperatuur)

Meld je school aan en doe dit jaar mee, zeker nu!

Veel plezier.

Warmetruiendag en de cijfers:

  • Warmetruiendag is de vrolijkste én grootste klimaatactie van Nederland: check de infographic over het enorm energiebesparingspotentieel dat we samen hebben.
  • Als heel Nederland op Warmetruiendag één graadje minder warm stookt, bespaart dat al 3,3 miljoen kubieke meter gas en 6,3 miljoen kilo CO?.
  • Een heel stookseizoen een graad lager stoken, komt neer op een besparing van 1 megaton CO?. Dat is bijna 30 procent van de CO?-reductie die Nederland in 2030 in de gebouwde omgeving wil realiseren.
  • En samen enthousiasmeren we nog meer mensen om energie te besparen. Daarbij gaat 1 op de 5 mensen na deelname aan Warmetruiendag bewuster om met energie.
  • Zie het onderzoek dat we in 2016 hiernaar deden en dit voorbeeld van de Universiteit van Tilburg ter illustratie.
  • En… wist je dat ons CO? budget bijna op is? Deze infographic van de Volkskrant illustreert dit.
  • Daarbij is er juist veel energie te besparen bij het verwarmen van woningen, kantoren en scholen want wereldwijd gaat bijna 40% van onze energie naar het verwarmen ervan. Onnodig, aldus onderzoekers van de Universiteit van Cambridge, maar liefst 70% van de energie -wereldwijd- kunnen we besparen door slimmer met energie om te gaan!
Tags: bewustwording, energiebesparing, klimaatchallenge, SDG's
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Artikelen

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.