Tags: , , ,

Inspiratie nodig? Beperk jezelf met ‘creative limitations’

Ben jij het jaar begonnen vol motivatie om nieuwe projecten op te pakken? Wil je meer creativiteit toevoegen aan jouw lessen of iets creatiefs doen, zoals schilderen, een boek schrijven of een (online) cursus maken? Paradoxaal genoeg kan het helpen jezelf beperkingen op te leggen.

Bevrijd je creativiteit met begrenzingen

Voel je je weleens minder geïnspireerd? Creativiteit en inspiratie krijg je helaas niet bij de Appie. Leg jezelf eens ‘creative limitations’ op. Klinkt tegendraads he? Lees verder om te ontdekken hoe jij dit kunt gebruiken voor meer creativiteit en inspiratie.

Er is van alles dat je kunt doen om je creativiteit ‘aan’ te zetten, richting te geven en aan te wakkeren. In dit artikel kijken we naar het concept van ‘creative limitations’, oftewel: creatieve limitaties. Grenzen stellen, dus! Dat klinkt misschien gek als je out of the box wil denken, maar niet als je eens goed kijkt wat er eigenlijk in die box zit.

Blog door Vicky Frissen, (freelance) copywriter: [email protected] voor Soofos.

Wat houdt creativiteit tegen?

Om te begrijpen hoe je je creativiteit een handje helpt, is het handig om te weten wat creativiteit tegenhoudt. Staat jouw boosdoener in onderstaand lijstje?

  • We zijn vaak bang om te falen of beoordeeld te worden, dus we nemen niet snel risico’s. Dit zorgt ervoor dat we ons creatieve potentieel niet optimaal benutten.
  • Soms hebben we gewoon geen zin of inspiratie om iets te maken, en dan is het lastig om creatief bezig te zijn.
  • Als we te weinig middelen hebben of tegen te veel beperkingen aanlopen, belemmert dat ons creatieve denken.
  • Als we teveel nadenken over wat we aan het maken zijn of twijfelen aan onze ideeën, dan worden we vaak te zelfbewust en is het moeilijk om met originele ideeën te komen.
  • Perfectionisme kan ons belemmeren, omdat het je tegenhoudt om iets af te maken of om risico’s durven te nemen.
  • Als we te weinig tijd hebben of onder druk staan om snel iets af te maken, blokkeert dit ons creatieve denken.
  • Als we te vaak denken op een bekende manier, dan is het moeilijk om met nieuwe ideeën te komen.
  • Als we teveel denken aan de praktische of financiële kant van dingen, belemmert dat ons creatieve denken.

Natuurlijk neem je deze factoren niet zomaar weg. Faalangst zit vaak diep, en ook perfectionisme is lastig om los te laten. Wel kun je je bewust worden van deze factoren zodat je er minder gefrustreerd door hoeft te raken.

Stel grenzen voor jezelf en ontdek grenzeloze creativiteit

We vertellen je niet dat je je fantasie de vrije loop moet laten en op een leeg canvas moet gaan kliederen. Want dat lege canvas kan juist angstaanjagend zijn: in welk hoekje begin je, met welke kleur, welke vorm? Zo gaat het vaak ook bij andere creatieve processen. Of het nou voor je hobby, studie of werk is. Daarom is het juist handig om jezelf soms grenzen op te leggen. Bovendien kun je deze methode ook inzetten tijdens de les, om leerlingen uit te dagen om opdrachten eens op een andere manier te benaderen.

Kansen zien in beperkingen

Het concept van ‘creative limitations’ is op veel manieren uitgelegd. Een daarvan is de TED-talk van Phil Hansen (zie de video hieronder). Hij is een multidisciplinaire kunstenaar en spreker die een TED-talk gaf over hoe het omarmen van beperkingen leidt tot meer creatieve oplossingen. In zijn TED-talk legt hij uit dat toen hij net begon als kunstenaar, hij een ‘veel gereedschap, veel talenten’ benadering had, maar hij ontwikkelde uiteindelijk een trilling in zijn hand. Dat maakte het lastiger om bijvoorbeeld fijne lijnen te tekenen. In plaats van dit als een tegenslag te zien, besloot hij zijn beperking te omarmen en nieuwe manieren van kunst maken te verkennen.

Hansen moedigt mensen aan om beperkingen niet als blokkades te zien, maar als kansen om creatiever te zijn. Hij stelt dat wanneer we worden geconfronteerd met beperkingen, we worden gedwongen om buiten de lijntjes te denken en nieuwe en innovatieve oplossingen te bedenken.

Creatiever met minder middelen

Ook Jack White (video onder dit artikel) sprak in het verleden over creativiteit en jezelf restricties opleggen. De muzikant maakte het heel praktisch: ‘Boek maar vier of vijf dagen in de studio, en zeg tegen jezelf dat je binnen die tijd een album moet opnemen.’ Zo kan het ook! Hoe minder middelen, hoe creatiever je moet zijn. Juist als je denkt dat je alle middelen hebt, is het lastig om creatief te denken. Wat echt creatief is, is met een beperkt aantal middelen iets maken. Hoe ziet dat er praktisch uit?

Hier is een aantal voorbeelden van hoe je jezelf creatieve beperkingen oplegt om innovatief denken te stimuleren:

  • Tijdsbeperkingen: een strikte tijdslimiet stellen voor een project dwingt je om meer strategisch te denken en je ideeën te prioriteren.
  • Materiaalbeperkingen: jezelf beperken tot een specifieke set van materialen, zoals alleen werken met gerecyclede materialen, leidt tot unieke en onverwachte oplossingen.
  • Conceptuele beperkingen: een specifiek thema of concept bedenken om te verkennen, zoals het creëren van een reeks schilderijen die allemaal verschillende emoties weergeven, helpt je om je ideeën te structureren en het leidt tot meer coherent en betekenisvol werk.
  • Formaatbeperkingen: jezelf beperken tot een specifiek formaat van een project, zoals alleen maar een beeldhouwwerk maken in een bepaalde vorm of grootte, daagt je uit om anders naar de ruimte te denken en iets visueel interessants te creëren.
  • Techniekbeperkingen: experimenteren met verschillende technieken, zoals alleen maar monochrome kleuren gebruiken of alleen met één kwast werken, opent nieuwe mogelijkheden en leidt tot meer uniek en expressief werk.
  • Samenwerkingsbeperkingen: samenwerken met een andere persoon en een set van regels of beperkingen instellen, brengt een nieuw perspectief en helpt je om buiten de lijntjes te denken.
  • Willekeurige beperkingen: gebruikmaken van willekeurige elementen zoals muntstuk gooien, willekeurige woorden of een afbeelding uit een tijdschrift kiezen, levert onverwachte en frisse resultaten op.

Blog door Vicky Frissen: [email protected] voor Soofos.

Hopelijk heb je hiermee handvatten om jouw inspiratie en creativiteit weer een boost te geven óf je leerlingen uit te dagen om hun creativiteit te ontdekken door middel van het opleggen van beperkingen.


Tags: , , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Artikelen

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

Schooldirecteur | Margrietschool

Boek

Burgerschap is zorgen voor jezelf, zorgen voor elkaar en voor de aarde waar we op wonen.

DOEboek Burgerschap: 100 acties om de wereld mooier te maken

Kalender

Onderwijs Innovatie Festival Banner Homepage (5)

Onderwijs Innovatie Festival 2024

App

Picoo stimuleert actief samen spelen onder kinderen met de eerste interactieve spelcomputer voor buiten. Zonder scherm! Zo combineert Piccoo het avontuurlijke van buitenspelen met het interactieve van gamen. Eindeloos speelplezier dus! 
gamification onderwijs

Picoo – gameconsole voor buitenspelen