Tags: , ,

Vernieuwing in het klaslokaal: Eva Maréchal en de kracht van Hop Up

In dit interview belichten we de innovatieve benadering van Hop Up in het onderwijs, geleid door Eva Maréchal. Natuurlijk bespreken we ook haar deelname aan het Onderwijs Innovatie Festival door middel van een interactieve dialoogtafel.

In de aanloop naar het Onderwijs Innovatie Festival, een evenement dat uitblinkt in creativiteit en vernieuwing, krijgen we de unieke kans om in gesprek te gaan met enkele van de meest inspirerende en vernieuwende denkers in het onderwijs. In deze reeks interviews richten we ons op individuen en organisaties die met hun innovatieve ideeën en projecten een significante bijdrage leveren aan de evolutie van het onderwijs. Voor dit interview gaan we in gesprek met Eva Maréchal, de drijvende kracht achter Hop Up, een innovatief, modulair speelconcept uit België dat kinderen en leraren de vrijheid geeft om hun eigen dynamische speel- en leeromgeving vorm te geven.

Dit initiatief, dat een behoorlijke verandering teweegbrengt in traditionele filosofieën in kinderopvang en klaslokaal, is gecreëerd door Eva Maréchal. Met haar visie en enthousiasme voegt ze een nieuwe dimensie toe aan educatie.

 

Het speelveld van leren hervormen met Hop Up

De deelname van Hop Up aan het Onderwijs Innovatie Festival is een bewuste keuze om de discussie over moderne onderwijsmethoden te bevorderen. ‘We willen de dialoog aangaan over de rol van de fysieke ruimte als een pedagogisch instrument,’ legt Maréchal uit. ‘Het gaat om het verkennen van de manier waarop ruimte, spelen en zelfsturing elkaar beïnvloeden en hoe dit kinderen kan helpen om autonoom te denken en samen te werken.’

In de visie van Maréchal is de fysieke leeromgeving net zo belangrijk als het curriculum zelf. ‘We moeten de traditionele kijk op klaslokalen en leeromgevingen herzien,’ stelt ze. ‘Een inspirerende ruimte kan de nieuwsgierigheid prikkelen, samenwerking stimuleren en kinderen motiveren om hun eigen leerpad te ontdekken en vorm te geven. Dit is essentieel voor het ontwikkelen van de vaardigheden die ze nodig hebben in de 21e eeuw.’

 

Dialoogtafel: maak ruimte voor het krachtige kind

Hop Up’s deelname aan het Onderwijs Innovatie Festival ligt in lijn met hun missie om het onderwijs te transformeren. ‘Het festival is een uitstekende gelegenheid om onze ideeën over vernieuwend leren te delen,’ legt Maréchal uit. ‘We zijn erop gericht om onderwijzers, beleidsmakers en geïnteresseerden kennis te laten maken met alternatieve, interactieve leerbenaderingen.’ Tijdens het festival begeleidt Maréchal een dialoogtafel, waarbij deelnemers worden uitgenodigd om dieper in te gaan op de rol van de fysieke ruimte als een pedagogisch instrument.

In haar sessie zal Maréchal inspirerende voorbeelden uit binnen- en buitenland gebruiken om de idee van de ruimte als derde pedagoog te verkennen. ‘We zullen onderzoeken hoe ruimte, spelen en zelfsturing met elkaar verbonden zijn,’ zegt Maréchal. ‘Deelnemers zullen ontdekken welke materialen en omgevingen kinderen autonomie verlenen en hen stimuleren om samen te werken, ideeën te vormen, problemen op te lossen en unieke belevingswerelden te creëren.’

 

Reflectie en discussie

Na de presentatie van deze voorbeelden, zal Maréchal de deelnemers begeleiden in een discussie. ‘We zullen onze eigen praktijken onder de loep nemen, ervaringen uitwisselen en inzichten delen over hoe we ruimte kunnen maken voor spelen en zelfsturing,’ voegt Maréchal toe. Dit deel van de sessie is bedoeld om deelnemers te inspireren en hen te helpen reflecteren op hun eigen onderwijsmethoden.

Maréchal is de drijvende kracht achter de Hop Up speelfilosofie en playground, een innovatief, modulair speelconcept uit België. ‘Hop Up geeft kinderen en leraren alles wat ze nodig hebben om hun eigen dynamische speel- en leeromgeving te creëren,’ legt Maréchal uit. Dit concept benadrukt het belang van spelen en zelfsturing in de ontwikkeling van kinderen. Tijdens de pauzes in het programma kunnen deelnemers aan het Onderwijs Innovatie Festival ook zelf ervaren hoe de Hop Up playground creativiteit en samenwerking bevordert.

 

Opbrengsten van deze dialoogtafel

De sessie belooft diepgaande inzichten en praktische adviezen over het belang van spelen en zelfsturing. Deelnemers zullen pedagogische kaders en inspirerende praktijkvoorbeelden meekrijgen over hoe ruimte gecreëerd kan worden voor deze essentiële elementen in het onderwijs.

Maréchal benadrukt dat de sessie verder gaat dan alleen theoretische kennis. ‘We zullen concrete strategieën en ideeën delen die onderwijsprofessionals direct kunnen toepassen in hun eigen omgeving,’ zegt ze. ‘Het doel is om deelnemers te inspireren en te voorzien van hulpmiddelen die ze kunnen gebruiken om een omgeving te creëren waarin kinderen door middel van spel en exploratie hun volledige potentieel kunnen bereiken.’ Deze praktische aanpak is een verrijkende ervaring voor iedereen die betrokken is bij het vormgeven van de toekomst van het onderwijs.

 

Een toekomst van mogelijkheden met Hop Up

Met Hop Up en de begeleiding van Maréchal staat het onderwijs aan de vooravond van een spannende transformatie. ‘We zijn pas aan het begin van deze reis,’ concludeert Eva. ‘Een reis waarin we het potentieel van elk kind kunnen ontsluiten en hen voorbereiden op een wereld die voortdurend in verandering is.’

 

Aanmelden voor het Onderwijs Innovatie Festival

Laat je inspireren door de visie van Hop Up en de dialoogtafel van Eva Maréchal. Eva nodigt iedereen uit om deel te nemen aan de dialoogtafel en het festival: ‘We hopen veel onderwijsprofessionals, beleidsmakers en geïnteresseerden te mogen verwelkomen. Het is een kans om samen te komen, ideeën uit te wisselen en deel uit te maken van de verandering in het onderwijs. Reserveer je tickets via onderwijscommunity.nl/onderwijs-innovatie-festival-2024-inschrijven en doe mee aan deze innovatieve reis!’

 

 

Tags: , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Artikelen

Week van Respect start met Respect TV

De jaarlijkse nationale bewustwordingscampagne ‘De Week van Respect’ van 8 -14 November. Iedere dag zetten docenten en leerkrachten zich in om leerlingen respect voor zichzelf, elkaar en hun omgeving mee…
Lees verder

De toekomst van ons onderwijsstelsel is OIO

Ontdek hoe het Ontwikkelingsgericht Inclusief Onderwijs (OIO), geïnspireerd door Dolf van den Berg, een revolutie teweegbrengt in ons onderwijsstelsel, door elke leerling te koesteren en te laten bloeien op hun…
Lees verder

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

Schooldirecteur | Margrietschool

Boek

Burgerschap is zorgen voor jezelf, zorgen voor elkaar en voor de aarde waar we op wonen.

DOEboek Burgerschap: 100 acties om de wereld mooier te maken

Kalender

Onderwijs Innovatie Festival Banner Homepage (5)

Onderwijs Innovatie Festival 2024

App

gamification onderwijs

Picoo – gameconsole voor buitenspelen