Onderwijs leiden met hart en ziel: Sprangers over opzet PLG’s
In deze podcast gaat Taco Visser in gesprek met experts over relevante literatuur op het gebied van onderwijs-, leiderschaps- of organisatieontwikkeling. Doel van de podcast is om leidinggevenden en leraren in PO, VO en MBO in korte tijd enkele kerninzichten mee te geven op het gebied van onderwijs-, leiderschaps- of organisatieontwikkeling.
Professionele leergemeenschappen
Teamwerk wint steeds meer aan populariteit in het onderwijs. Door samen te werken hoeven leraren en begeleiders uitdagingen zoals het aanscherpen van expertise, de groeiende diversiteit onder leerlingen, de grote werkdruk en de veranderende regels van de overheid niet langer alleen aan te pakken. Vaak is er specifieke knowhow en aansturing nodig om leergemeenschappen op een slimme manier in het onderwijs in te voeren. Pieter Sprangers van Team school schreef een handboek en begeleidt teams van leraren bij het opzetten van en professionele leergemeenschappen.
Bottom-up vernieuwing
In een ideale wereld werken leraren voortdurend samen om elkaar te stimuleren tot het geven van beter onderwijs. Wanneer je wilt werken met PLG’s moet je eerst met elkaar nadenken over het waarom van professionaliseren. In praktijk gaat dit samenwerken, vanwege tijds- en werkdruk, namelijk niet vanzelf. En de samenleving is vandaag de dag zo complex geworden, dat het wel noodzakelijk is om samen te leren, onderzoeken en ontwerpen. Helaas blijken in praktijk niet alle manieren van samenwerken even effectief.
Enkel structuren veranderen om teams van leerkrachten te vormen werkt niet. Vaak is er specifieke knowhow en aansturing nodig om leergemeenschappen op een slimme manier in het onderwijs in te voeren. Een andere vaak gehanteerde aanpak is het doorduwen en opleggen van veranderingen in een schoolteam. Onderzoek en onze begeleidingspraktijk toont aan dat duurzame schoolontwikkeling niet bereikt wordt door top-down geïnitieerde vernieuwingen. Een bottom-up aanpak, waarbij leerkrachten betrokken worden bij veranderingsprocessen, werkt wél.
4 principes voor een PLG proces
Pieter benoemd in het gesprek met Taco Vissers vier basisprincipes voor het opstarten van PLG’s:
- Goed nadenken over het waarom van een PLG, zie boven.
- Zorg ervoor dat PLG’s professioneel werken door teacher leaders op te leiden tot procescoaches die de PLG begeleiden met diverse leervormen.
- Organiseer intervisie voor de procescoaches, ga een professionele dialoog aan met hen en ondersteun hen en de PLG’s vanuit betrokkenheid.
- Ontwikkel met het team leidende principes die als professionele standaarden of beleidskaders fungeren. Denk hierbij aan de rolverdeling in de PLG en aan een professionele code: zo doen we het hier!
Voor Pieter is professionaliteit uiteindelijk het aangaan van een wederkerige leerrelatie met elkaar. Idealiter worden leraren en schoolleiders zo ridders van de ronde tafel van professionaliseren en gedeeld leiderschap. En de school wordt zo geen hiërarchische burcht, maar een veld vol met kampvuurkringen waar iedereen bijdraagt aan awe education, om het in zijn woorden te zeggen.
De podcast is mede mogelijk gemaakt door het ATTC te Hilversum, een opleiding voor schoolleiders in het PO en VO.
Bekijk het hele archief: Onderwijs leiden met hart en ziel
Lees meer:
TEAM SCHOOL en professionele leergemeenschappen
Onderwijscommunity: Leren de leraren
Onderwijscommunity: Co-creatie in een Community of Practice
Onderwijscommunity: Duurzaam innoveren vergt teacher leadership van alle betrokkenen
Ook Interessante Podcasts
Big History leert de leerling kijken op een andere schaal
Schoolleider Marjolijne Mulders over 5 jaar Gedeeld Leiderschap
Bekijk nog meer
Artikelen & Blogs
Vacatures
Kalender Items
Boeken
WORD LID
Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.
PUBLICEER
Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.
ADVERTENTIE