Tags: gouden booschap, kindermishandeling, psychologie, trauma, traumasensitieve school

Week tegen Kindermishandeling: signalering in het onderwijs

Kinderen zijn goed in staat hun ware gezicht te verbergen achter diverse maskers door hun schaamte en angst. Hoe creëer jij bewustwording rondom het thema in je klas? Het is vaak moeilijk een situatie goed in te kunnen schatten. De Week tegen Kindermishandeling (15 t/m 21 november). Met de Shit naar Pit podcast!

Creëer bewustwording in je klas

Ieder kind heeft het recht op een gezonde, veilige en kansrijke jeugd. Toch krijgen jaarlijks meer dan 119.000 jongeren te maken met kindermishandeling. Dit is nog maar het topje van de ijsberg. Kinderen zijn goed in staat hun ware gezicht te verbergen achter diverse maskers door het gevoel van schaamte en angst. Het is hierdoor moeilijk om een kwetsbare situatie goed in te kunnen schatten als docent. Creëer dus bewustwording rondom het thema kindermishandeling in je klas.

Het is niet jouw schuld!

Anton Horeweg, de gouden boodschap

Week tegen Kindermishandeling

In de Week tegen Kindermishandeling (15 november tot en met 21 november) besteden we via de ‘van Shit naar Pit’ Podcast extra aandacht aan dit onderwerp.

Op 15, 17 en 19 november kun je de verhalen van Jolanda den Heijer, Naomy Rojnik en Elwin Goedgedrag beluisteren. Vanaf die datum, link alhier op te halen.

Alle drie delen zij hoe zij hun maskers ophielden, wat ze nodig hadden gehad van school én wie hen wel gezien heeft in die moeilijke periode.

  • Drie verhalen die een kijkje geven in hoe het leven van kinderen eruit ziet zodra ze te maken hebben met fysieke en emotionele mishandeling, armoede, seksueel geweld en/of huiselijk geweld.
  • Drie verhalen van volwassenen die delen hoe deze jeugdervaringen nog steeds van invloed zijn in hun volwassen leven.
  • Drie verhalen van dappere mensen die dankzij hun ervaring, anderen zijn gaan helpen die hulp nodig hebben.

Thema Kindermishandeling bespreekbaar maken in de klas

Docenten ontvangen tips vanuit de podcast om als begeleider het verschil te kunnen maken in het leven van een leerling/student. Tips aangeboden door ervaringsdeskundigen.
Het thema bespreekbaar maken in de klas is belangrijk om inzicht in de problematiek te krijgen.

  • 'Onzichtbaar' is gebaseerd op een waargebeurd verhaal over een jeugd van mishandeling en verwaarlozing. Met het boek 'Onzichtbaar' legt ze haar verleden pijnlijk bloot om hiermee slachtoffers en hulpinstanties te helpen.LINK NAAR PODCAST: Zo deelt Jolanda den Heijer, auteur van het boek Onzichtbaar, op 15 november haar indrukwekkende geschiedenis met seksueel geweld. Als 50+ zet zij zich nu in om lotgenoten te ondersteunen.
  • LINK NAAR PODCAST: Op 17 november is de podcast van Naomy Rojnik te beluisteren. Zij heeft de app CARE -FREE ontwikkeld en zet zich in voor iedereen die te maken krijgt met mishandeling door kennis en ervaringsdeskundigheid in te zetten voor bewustwording, preventie en vroegtijdige signalering van kindermishandeling.
  • LINK NAAR PODCAST: Op 19 november deelt Elwin Goedgedrag zijn ervaring met ouders die zelf hun trauma’s niet verwerkt hadden. Een lange periode van depressie volgde naar aanleiding van zijn zeer traumatische ervaringen met psychisch en fysiek geweld. Uiteindelijk heeft een begeleider van zijn Buiten Schoolse Opvang het verschil voor hem en zijn broertje kunnen maken. Zij was zijn parel zoals hij dat zo mooi omschrijft in de stopmotion film genaamd Drakenhaven die hij op basisscholen presenteert om in gesprek te gaan met kinderen vanaf groep 6, over het onderwerp Kindermishandeling.

In deze aflevering ga ik in gesprek met Abbie Chalgoum.

Abbie is docent in het MBO. Ook hij durfde niet te praten over zijn depressie, vanuit schaamte en de angst om mensen te verliezen. Abbie had een kantelpunt nodig om tot de stap te komen om met een vertrouwenspersoon te gaan praten. Met het delen van zijn verhaal, wat hem nu heel goed afgaat, wil hij anderen hoop geven. Ook wil hij ervoor zorgen dat jij wel jouw verhaal op tijd durft te vertellen en dat je het niet zo ver laat komen als hij.

Inmiddels heeft Abbie zijn boek Ik blijf bij je uitgebracht. Hiermee hoopt hij een inspiratie te zijn voor anderen. Hierover heeft hij nog een heel interessant nieuwtje te vertellen!

De gratis en anonieme app CARE-FREE ontwikkeld voor jongeren van 10-18 jaar en ouder, geeft informatie over kindermishandeling en wat je kunt doen als je je zorgen maakt over jezelf of een ander. Ook professionals en anderen volwassenen kunnen de app CARE-FREE raadplegen.Download de CARE-FREE App

De gratis en anonieme app CARE-FREE is ontwikkeld voor jongeren van 10-18 jaar en ouder, geeft informatie over kindermishandeling en wat je kunt doen als je je zorgen maakt over jezelf of een ander. Hoe je dit bespreekbaar kan maken bijvoorbeeld. Ook professionals en andere volwassenen kunnen de app CARE-FREE raadplegen, gratis en anoniem.

 

Wat kun jij doen?

Het taboe doorbreken als docent en een onderdeel delen vanuit je eigen verhaal. Het is belangrijk om onze eigen Shit te delen om ervoor te zorgen dat de effecten op de lange termijn voor deze generatie minder ingrijpend zijn.

Want ook jij draagt een trauma met je mee. Door te delen ontstaat er ruimte en vertrouwen vanuit je studenten om ook te delen. Dit is al bewezen tijdens de talloze Over de Streep sessies die er door heel Nederland gegeven worden door St. Challenge Day Nederland.

Blijf je het delen van je eigen verhaal toch spannend vinden? Dan zijn er nog vele andere mogelijkheden die ervoor kunnen zorgen dat je studenten zich echt gezien en gehoord voelen binnen je klas. Wil je hierover sparren?


Neem dan contact op met Lexia Emerenciana | 06 48043285 | of benader me via LinkedIn.

Voor meer ‘Van Shit naar Pit’ de podcast luister hier

Meer lezen?

Zie ook de website Hulp bij kindermishandeling. Website opgezet door Meester Anton. Hij geeft al heel lang les in groep 7 en 8. Hij weet uit zijn eigen klassen, dat kinderen soms nare dingen meemaken. Ze worden bijvoorbeeld gepest, er is ruzie thuis of hun ouders gaan scheiden. Sommige kinderen worden zelfs geslagen. Die kinderen denken soms dat het hun schuld is.
Op de site gaat hij uitgebreid in op de verschillende vormen van mishandeling. Ook reikt hij handvatten aan aan kinderen zowel als professionals als medeleerlingen over wat te doen, en waar men verdere hulp kan halen. Inclusie beknopte samenvatting van zijn boek De gouden boodschap’ 

Tags: gouden booschap, kindermishandeling, psychologie, trauma, traumasensitieve school
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Artikelen

Ontwikkelingsgericht onderwijs

De Taskforce Ontwikkelingsgerichtonderwijs gaat verder waar het Onderwijspact stopt. Als je de ontwikkeling en het welzijn van het kind echt centraal stelt, dan moet het hele systeem op de schop.
Lees verder

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.