Tjipcast met René Kneyber: Hoe krijgen we in Nederland beter onderwijs?
Uitdagingen voor het onderwijs
Deze podcast dateert van september 2020. Tjip de Jong spreekt met René Kneyber, wiskunde docent, kroonlid van de onderwijsraad en auteur van diverse onderwijsboeken. Met René gaat hij in gesprek over de vraag hoe we in Nederland weer beter onderwijs krijgen. En hoe het komt dat dit ingewikkelder is dan we vaak denken.
Helaas is de onderwijskwaliteit op tal van gebieden aan het dalen terwijl er meer dan genoeg analyses en rapporten zijn. De overheid wijst snel naar de schoolbesturen (andersom net zo) en regelmatig krijgen opleidingen of leerkrachten kritiek te verduren. Recente pogingen om onderwijs te verbeteren sterven vaak een stille dood (denk aan de rekentoets of het lerarenregister).
Wat is er aan de hand? En hoe kan het dat beleid dat zich richt op verbetering faalt in de uitvoering? Tjip gaat met René in gesprek over deze vragen, waarbij ze zich concentreren op het gebrekkig lerend vermogen en het korte termijn denken dat ten grondslag ligt aan de actuele onderwijsproblemen.
Wat ziet Kneyber als uitdagingen voor het onderwijs?
- Gebrek aan verbetercapaciteit en capaciteit überhaupt. Realiseren van ambities faalt.
- Sturingsnetwerk rondom onderwijs. Veel korte termijn ambities stroken niet met de 10 tot 14 jaar die nodig zijn voor het implementeren van verandering.
- Goed beleid is degelijk en dus niet sexy. Politiek niet interessant. Trek politiek en schoolbestuur uit elkaar.
- Afspraken binnen sectorraden zijn niet bindend. Besturen nemen de vrijheid binnen de lumpsum en zijn slecht bestuurbaar.
Hoe organiseren we het onderwijs beter?
- Regionale voorzieningen voor verbetering en innovatie; wissel goede ideeën uit, in de regio. Goede initiatieven blijven te vaak binnen de school. Organiseer de uitwisseling binnen de regio. Om samen te leren ipv elkaar als concurrent te zien. Pak bepaalde prangende vraagstukken regionaal aan.
- Stapelverslaving vanuit de overheid. Het onderwijs wordt overvraagd met stortvloed aan hapsnap initiatieven. Waarvan de uitkomsten vaak ook nog worden opgepoetst omdat het niet mag mislukken. We zouden ook kunnen leren van die mislukkingen.
- Duidelijke toetsingscriteria ontbreken om dit beleid op af te rekenen. Getuige ook de commissie Dijsselbloem en het ontbreken van een toetsingskader.
TJIPCAST: PODCAST PLATFORM OVER ONDERWIJS, LEIDERSCHAP, SAMENWERKEN, INNOVATIE EN LEREN
Ook Interessante Podcasts
Een krachtige schoolomgeving bouwen met je onderwijsteam
Inclusieve mensontwikkeling in zorg, school en samenleving
Bekijk nog meer
Artikelen & Blogs
Vacatures
Kalender Items
Boeken
WORD LID
Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.
PUBLICEER
Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.
ADVERTENTIE