Tags: , , , ,

Hoe veerkrachtig is uw organisatie?

Veel organisaties zien dat het loont om te investeren in de veerkracht van eigen medewerkers. Zij stemmen daar hun vitaliteitsactiviteiten dan ook op af. Tegelijkertijd is het lastig om het effect van deze activiteiten tastbaar te maken. Werkt de vitaliteitsaanpak wel? Doet u als organisatie genoeg? Toets met de veerkrachtmeter van Aon of uw organisatie de juiste stappen zet.

Wat is veerkracht?

Investeren in veerkracht. Steeds meer onderwijsorganisaties zijn hier al bewust mee bezig. Maar wat betekent dit eigenlijk? Veerkracht is het fysieke en mentale vermogen om te reageren op een veranderende situatie. En juist in de onderwijssector lijken de veranderingen – aangewakkerd door de coronapandemie – elkaar steeds sneller op te volgen. Van online lesgeven en thuiswerken tot blended learning, curriculumvernieuwing en gepersonaliseerd leren. Van zij-instroom tot hybride docenten die naast het onderwijs nog een andere baan hebben. Al deze veranderingen vragen veel van uw organisatie en medewerkers.

Aandacht voor veranderingen

Onze manier van werken verandert. De coronapandemie heeft aangetoond dat het belangrijk is om als organisatie snel te kunnen schakelen. De afgelopen periode werden organisaties gedwongen om zich razendsnel aan te passen aan een nieuwe situatie. En daar is veerkracht voor nodig geweest. Vooral in het onderwijs waar werken op afstand raakt aan het wezenskenmerk van het beroep zoals we dat kenden, namelijk het overbrengen van kennis in directe, fysieke interactie met een groep. Want de veranderingen hadden meer om het lijf dan alleen werken op afstand. De didactische vaardigheden waar de meeste docenten op terug kunnen vallen moesten in een keer in een nieuwe vorm gegoten worden. Technische skills werden ineens veel belangrijker en het onderwijs kwam letterlijk de privé sfeer binnen denderen. Een nieuwe manier van samenwerken met collega’s en het inrichten van een geschikte werkplek, of les vanuit school voor een camera en een lege klas. Het waren zaken die ineens alle aandacht nodig hadden.

Waarom investeren in veerkracht?

De veerkracht van uw organisatie wordt bepaald door uw medewerkers, zij zijn de motor van uw organisatie. De veerkracht vergroten betekent dus investeren in uw medewerkers. Het is een investering die zich dubbel terugverdient. Het bevordert enerzijds de fitheid en het werkplezier van uw medewerkers, waardoor zij nu en in de toekomst beter inzetbaar zijn, ze zullen tevredener zijn en meer betrokken bij het werk waardoor ze doorgaans ook effectiever werken. Anderzijds werken de investeringen in de medewerkers positief door op de risico’s waar elke organisatie aan bloot staat. Fitte en gelukkige medewerkers betekent minder verzuim(kosten), hogere medewerkerstevredenheid en betere prestaties. Het loont dus om als organisatie te werken aan de veerkracht van uw medewerkers; u gaat er als geheel op vooruit door te investeren in veerkracht, vitaliteit en duurzame inzetbaarheid.

10 belangrijke factoren waarmee u veerkracht vergroot

De veerkracht van uw organisatie wordt bepaald door uw medewerkers. De veerkracht vergroten, impliceert dus investeren in uw medewerkers. Medewerkers die zich kunnen aanpassen als de situatie daarom vraagt, en die veranderingen kunnen omzetten in mogelijkheden. Uit onderzoek van Aon blijkt echter dat slechts 30% van de medewerkers veerkrachtig is. Tegelijkertijd geeft 70% van de medewerkers aan dat de werkgever meer zou moeten doen om hun vitaliteit te verbeteren.

De WHO (World Health Organization) heeft 10 factoren geïdentificeerd die bepalend zijn voor het succes van het verbeteren van veerkracht in jouw organisatie.

  1. Gezond gedrag aanmoedigen
  2. Fysieke gezondheid beschermen
  3. Duidelijkheid bieden en doelen stellen
  4. Werken aan betrokkenheid bij personeel
  5. Ondersteuning van de mentale gezondheid
  6. Aanpassingsvaardigheden bevorderen
  7. Verantwoordelijkheid en controle delen
  8. Financiële zekerheid ontwikkelen
  9. Inclusiviteit omarmen
  10. Verwachtingen van het personeel begrijpen en managen

Check de veerkracht van uw organisatie en medewerkers

De veerkrachtmeter is een korte zelfevaluatie van de 10 factoren van veerkracht waarmee u inzicht krijgt in de veerkracht van uw organisatie en medewerkers. Ook ontvangt u direct tips op de belangrijkste gebieden voor verbetering. Zo kunt u makkelijk nagaan of u het beleid, de houding en de acties implementeert die nodig zijn om de veerkracht van uw medewerkers te bevorderen.

Veerkrachtscore onderwijssector

De gemiddelde veerkrachtscore voor Nederlandse organisaties is op dit moment 66 uit 100, blijkt uit onderzoek van Aon. De onderwijssector scoort met 68 uit 100 iets hoger. Dit betekent dat er nog voldoende verbeterpotentieel is om veerkrachtiger te worden, vooral op de volgende factoren:

Financiële zekerheid ontwikkelen (57)
Ondersteuning van de mentale gezondheid (58)
Fysieke gezondheid beschermen (62)
Gezond gedrag aanmoedigen (63)

Tags: , , , ,
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.

Ook Interessante Artikelen

Bezoeker!

Community Leden

Alle Leden >>>

Whitepaper arbeidsmarkt

Whitepaper onderwijs arbeidsmarkt

Whitepaper digitale toepassing didactiek

didactiek download

Whitepaper Werkstress de baas

HR download onderwijs

Whitepaper Hybride leeromgeving

Leeromgeving download

Whitepaper maatschappij

Maatschappij onderwijs download

Whitepaper onderwijsontwikkeling

onderwijsontwikkeling download

Whitepaper effectief afstandsonderwijs

Onderwijs organiseren download

Whitepaper professionalisering

onderwijs professionalisering download

ICT-gebruik in het onderwijs

Onderwijs Technologie download

Registreer je als lid

Artikelen & Blogs

Apps & Tools

🙁

WORD LID

Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.

PUBLICEER

Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.

ADVERTENTIE

In de spotlight

Vacature

Schooldirecteur | Margrietschool

Boek

Burgerschap is zorgen voor jezelf, zorgen voor elkaar en voor de aarde waar we op wonen.

DOEboek Burgerschap: 100 acties om de wereld mooier te maken

Kalender

Bouwen maar HJK banner Landelijk congres Jonge Kind-600x275a
landelijk congres bouwen maar banners-600x627a

Landelijk congres Jonge Kind 2024: Bouwen maar!

App

gamification onderwijs

Picoo – gameconsole voor buitenspelen