Woensdagmiddag 6 oktober was het zover, de allereerste Onderwijs Pitch Arena. Acht unieke bedrijven presenteerden hun innovatie voor het onderwijs. Deze innovaties hebben allemaal één ding gemeen: het onderwijs beter, leuker en/of gemakkelijker maken. Benieuwd welke innovaties je hebt gemist?
Terugblik op de Onderwijs Pitch Arena
De allereerste Onderwijs Pitch Arena is een feit. Woensdagmiddag 6 oktober presenteerden acht -veelal startende- bedrijven hun innovatie voor het onderwijs. Deze innovaties hebben allemaal één ding gemeen: het onderwijs beter, leuker en/of gemakkelijker maken.
Bekijk hieronder wat je hebt gemist en bekijk welke innovaties mee gaan naar het Onderwijs Innovatie Festival volgende jaar.
1, FuzeField
Iedereen heeft ruimte en vrijheid nodig om te kunnen bewegen en leren.
De enthousiaste startup FuzeField beet het spits af met een innovatie op het gebied van bewegend leren. Met hun interactieve en drukgevoelige speelmat combineert FuzeField leren, bewegen en gamen. Hierdoor ontstaat een heel nieuwe manier van bewegend leren: Fuzen.
Met FuzeField maken leerlingen zelfstandig en op hun eigen niveau opdrachten. Zo leren zij op hun eigen manier en op hun eigen tempo. Leren door middel van bewegen en plezier.
Foto: FuzeField
2. Bouw je BEP
Techniek gebruiken als een middel en niet als doel.
BEP prikkelt de belevingswereld van leerlingen en stimuleert de groei van technische vaardigheden. Met het BEP doe-het-zelf-pakket kunnen leerlingen een eigen BEP bouwen, programmeren en identiteit geven! Met de leskisten kunnen leerlingen zelfstandig aan de slag.
Het doel van Bouw je BEP is het maken van een eigen karakter, daarbij gebruiken kinderen sociale en emotionele vaardigheden om het karakter tot leven te laten wekken. Door middel van programmeren en technische vaardigheden bouwen zij hun eigen robot.
Foto: Bouw je BEP
3. Code Qube
Kinderen enthousiasmeren om wat met techniek te doen.
Er is tegenwoordig een enorm tekort aan goed opgeleide ICT-ers. Om dit probleem op te lossen dien je volgens de dames van Code Qube te beginnen bij het enthousiasmeren van kinderen om wat met techniek te doen. Dit doen zij middels Code Qube.
Code Qube is een interactieve en fysieke tool om kinderen kennis te laten maken met de wereld van het programmeren. Hierbij leren kinderen hoe websites zijn opgebouwd en hoe zij dit zelf kunnen doen. Het is ontwikkeld aan de hand van verschillende 21st Century Skills, waarbij programmeren met codeertalen als HTML en CSS de basis vormen voor het maken van een eigen website.

4. Wizenoze
Het internet is te moeilijk voor 2,4 miljoen Nederlandse leerlingen en studenten.
Hiervoor heeft Wizenoze de oplossing: Web for Classrooms. Op deze online zoekmachine kunnen leerlingen zoeken naar begrijpelijke en betrouwbare informatie. De websites die opgenomen zijn in de collectie van Web for Classrooms zijn handmatig geselecteerd door informatiespecialisten en goedgekeurd door docenten. Zo kunnen leerlingen aan de slag met begrijpelijke en betrouwbare informatie.
Foto: Web for Classrooms
5. Seppo
De essentie van gamen verschilt eigenlijk weinig met de essentie van leren.
Verander je lessen in educatieve games met Seppo. Met deze educatieve tool kun je eenvoudig gamification toepassen in het onderwijs. Met Seppo geef je je instructies op een andere manier.
Met zowel gamen als leren draait het om het behalen van het einddoel, waarbij je steeds levels omhoog gaat, nieuwe vaardigheden ontwikkelt en leert van je fouten. Bij het leren geven studenten vaak op zodra ze fouten maken, maar bij games blijven ze continu doorgaan. Seppo motiveert leerlingen door middel van interactie en erkenning, om zo het leerproces te verbeteren.
Foto: Seppo
6. Edumundo
Studentonboarding door middel van gamification
Edumundo verbindt op een innovatieve manier de verschillende fases en activiteiten van studentonboarding met College Coins. De app leent zich perfect als digitaal platform waar (potentiële) studenten op een speelse en uitdagende manier aan de slag gaan met sociale en academische binding. Hiervoor maakt de app gebruik van gamification.
Foto: College Coins
7. Brainstud – All You Can Learn
Het Netflix voor het onderwijs
All You Can Learn, het blended leerplatform voor het mbo. All You Can Learn bevat zowel leerprogramma’s, zoals keuzedelen en burgerschap, en gecertificeerde examens. Het uitgangspunt hierbij is altijd blended learning, oftewel de mix van online en offline leren.
Op het platform kunnen studenten zelfstandig elk online leerprogramma volgen, op hun eigen tempo. Studenten nemen de theorie door en werken aan praktische uitdagingen. Online vindt dus al de optimale voorbereiding op de praktijk plaats.
Foto: All You Can Learn
8. SEN-app
Het doel van SEN-app is om het gat wat tussen onderwijs en het bedrijfsleven is significant te verkleinen.
De laatste onderwijs innovatie van de Onderwijs Pitch Arena was SEN-app: een webapplicatie die is opgezet als communicatiemiddel voor de administratie tussen school, student en leerbedrijven. Vooral inzetbaar voor het mbo.
SEN-app dient als communicatiemiddel en neemt daarnaast de nodige administratie uit handen. Hierdoor helpt SEN-app het gat te verkleinen.
Foto: SEN-app
Onderwijs Innovatie Festival
Het eerst volgende live event dat op de planning staat is het Onderwijs Innovatie Festival. FuzeField, Code Qube, Edumundo en Brainstud zijn hier bij aanwezig. Houd onze pagina en socials in de gaten voor meer informatie over dit evenement.
Ook Interessante Artikelen
Ik geef beter les dankzij mijn tweede baan
Mollen zorgen voor onderwijsverandering
Bekijk nog meer
Artikelen & Blogs
Vacatures
Kalender Items
Boeken
WORD LID
Met Onderwijscommunity maken we het werkveld iedere dag een stukje beter en mooier. Meld je gratis aan als lid, maak verbinding, haal én breng kennis, maak je eigen ledenprofiel, connect met andere leden en meer.
PUBLICEER
Heb je een uniek en interessant artikel geschreven en denk je dat deze interessant kan zijn voor de leden van Onderwijscommunity? Stuur deze dan in via het formulier en wij gaan er mee aan de slag.
ADVERTENTIE